Nuuskan monivaiheinen historia alkoi pian tupakkakasvin löytämisen jälkeen. Nuuskan historia alkoi jo ennen savukkeita. Tiestikö, että aluksi nuuska oli tupakkaa suositumpi? Tänäpäivänä tupakka on suositumpaa.
Tupakkakasvi
Ei ole selvää, milloin tupakkakasviin tutustuttiin ensimmäisen kerran, mutta uskotaan, että Amerikan alkuperäiskansat viljelivät ja käyttivät sitä jo tuhansia vuosia ennen eurooppalaisten saapumista 1400-luvulla. Ensimmäisen kerran tupakkaa käytettiin Amerikan mantereella mayojen toimesta, jotka käyttivät sitä jo vuonna 1000 jKr.
Tupakkakasvi on nopeasti kasvava yksivuotinen ruohokasvi, joka on kotoisin Amerikasta ja joistakin Aasian osista. Sitä viljellään laajalti sen lehtien vuoksi, jotka kuivataan ja jalostetaan savukkeiksi, sikareiksi, piipputupakaksi, nuuskaksi, purutupakaksi ja muiksi tuotteiksi. Tupakkakasvin lehdet sisältävät nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava stimuloiva päihde.
Tupakkakasvit voivat kasvaa jopa kahdeksan metriä korkeiksi, ja niillä on suuret, sydämenmuotoiset lehdet. Kasvin kukat ovat pieniä ja valkoisia. Tupakkakasvit vaativat täyttä aurinkoa ja hyvin ojitettua, hedelmällistä maaperää. Ne aloitetaan yleensä siemenistä, jotka istutetaan keväällä ja korjataan syksyllä.
Tupakka on merkittävä maataloustuote, ja sen maailmanlaajuisen tuotannon arvioidaan olevan yli 6 miljoonaa tonnia vuodessa. Sitä viljellään monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja Zimbabwessa.
Tupakalla on ollut pitkä ja kiistanalainen historia sen terveysvaikutusten ja riippuvuutta aiheuttavan luonteen vuoksi. Se on yhdistetty erilaisiin sairauksiin, kuten syöpään, sydänsairauksiin ja aivohalvaukseen. Näistä vaaroista huolimatta tupakkatuotteet ovat edelleen suosittuja ja laajalti käytettyjä monissa osissa maailmaa.
Tupakkalajikkeet
Nicotiana tabacum eli Virginian tupakka sekä Nicotiana Rustica eli palturin tupakka ovat käytössä savukkeiden valmistuksessa. Virginian tupakka nousi kuitenkin suositummaksi vaikka palturin tupakka tuli ensimmäisenä Eurooppaan. Intiaani käyttivät palturin tupakkaa, sitä kutsuttiin nimellä mapacho. Virginian tupakan ja palturin tupakan lisäksi on muita tupakkakasvien heimoon kuuluvia kasveja, joitakin kasvatetaan vain koristeeksi.
Tupakkaa on useita lajikkeita, jotka vaihtelevat maultaan, aromiltaan ja vahvuudeltaan. Joitakin yleisimpiä lajikkeita ovat seuraavat:
- Virginia-tupakka: Tämä lajike on suosittu Yhdysvalloissa ja sitä käytetään monissa savukkeissa. Se on kevyt, makean tuoksuinen tupakka, jossa on mieto maku.
- Burley-tupakka: Tämä lajike on myös suosittu Yhdysvalloissa ja sitä käytetään monissa savukkeissa. Se on tummempi, maanläheisemmän makuinen tupakka.
- Oriental tupakka: Käytetään joissakin sikareissa ja se tunnetaan voimakkaasta, mausteisesta maustaan.
- Perique tupakka: Käytetään joissakin sikareissa, ja se on voimakkaan mausteinen ja makea.
- Latakia tupakka: Käytetään joissakin sikareissa ja siinä on savuinen maku.
- Cavendish tupakka: Tätä lajiketta käytetään joissakin sikareissa ja se tiedetään makeasta, miedosta maustaan.
- Maryland tupakka: Käytetään joissakin savukkeissa ja se on makea ja mieto maultaan.
Missä nuuska keksittiin
Ensimmäinen kaupallinen nuuskatuotanto alkoi Ruotsissa 1700-luvun lopulla, ja siitä tuli nopeasti suosittua ruotsalaisten, erityisesti miesten keskuudessa. Alun perin sitä valmistettiin jauhamalla tupakanlehtiä ja sekoittamalla ne veteen ja suolaan, minkä jälkeen seos muotoiltiin pieniksi annoksiksi, jotka laitettiin ylähuulen alle.
Nuuskan leviäminen Eurooppaan
Merkittävä henkilö tupakan tuonnissa Eurooppaan oli Kolumbus. Kolumbus miehineen lähti tutkimusmatkalle vuonna 1492 Haitille, Länsi-Intiaan, jossa he kohtasivat alkuperäiskansan. Alkuperäiskansalla oli tapana antaa lahjoja ja yhtenä lahjana oli kuivatut tupakan lehdet. Alkuväestö piti sitä arvokkaana.
Viisi vuotta tämän reissun jälkeen Kolumbus palasi saarelle taas käymään. Hänellä oli mukanaan munkki nimeltä Ramon Pane. Kyseinen munkki pisti merkille alkuasukaspappien toiminnan. Papit imivät putkien avulla jauheseosta hengitykseensä. Seos sisälsi tupakan lisäksi mitä luultavammin muitakin yrttejä.
Nuuska Ranskassa
Vuonna 1560 Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa tupakkaa viljeltiin takapihoilla. Jean Nicot riemastui tästä ja vei kotiinsa, Pariisiin, tuliaisena tupakkaa. Samaan aikaan Ranskan Hovissa kuningatar Catherine de Medici kärsi kroonisesta päänsärystä. Jean Nicot päätti viedä hänelle jauhamaansa tupakkaa, jotta kuningatar voisi kokeilla, että auttaisiko se kipuihin. Kivut hävisivät täysin. Tämä oli suuri askelma nuuskalle, sillä pian se levisi valtavalla vauhdilla.
Nuuskan leviäminen Ruotsiin
Tulliasiakirjassa kerrotaan, että nuuska saapui Ruotsiin Suomesta, Porvoon kaupungista. Muuhun Eurooppaan nuuska oli levinnyt Pariisin inspiroimana. Ruotsi otti nuuskasta kopin ja he keksivät laittaa sitä huulen alle. 1700-luvulla tupakkaa alettiin viljellä laajasti esimerkiksi Skånessa, Grännassa ja Alingsånissa. Nuuskan käyttö oli suosittua yläluokissa ja jopa pakollista aristokraattien miehillä ja naisilla.
Napoleon oli nuuskan suurkuluttaja, mutta hän kaatui vallasta vuonna 1815 . Tämä johti nuuskan suosion rajuun laskuun. Tämän jälkeen suosiota sai sikarit uusien porvareiden myötä.
Ensimmäisiä tunnettuja nuuskamerkkejä oli Ettan. Se sai alkunsa 1800 luvulla. Ettan nuuskassa on aito tupakan maku. Se ei ole menettänyt paikkaansa vielä tänä päivänäkään suosituimpien nuuskien paikalta.
Nuuskan leviäminen Suomeen
Nuuska rantautui Suomeen 1600-luvun alussa. Tupakkaa viljeltiin Suomessa, mutta huonolla menestyksellä. Sadot eivät olleet hyviä, tämän vuoksi sitä kuljetettiin muista maista Suomeen.
Nuuskaa salakuljetettiin puunrungoissa ja paperirullien välissä esimerkiksi. Tiedetään, että nuuskaa himoittiin paljon. Nuuskan historian kulku Suomessa on kuitenkin hieman mysteeri, sillä tietoa ei ole paljoa.
Nuuska valmistettiin itse vielä 1600 -luvulla. Silloin Suomessa alkoi yleistymään nuuskan lisäksi piiput ja purutupakka. Maalaispojat käyttivät nuuskaa nenän kautta eli nenänuuskaa.
Vasta vuonna 1995 nuuskan käyttö kiellettiin Suomessa. Samaan aikaan se loppui monin paikoin Euroopassa, sillä Euroopan Unioni kielsi sen. Ruotsi kuitenkin sai erityisluvan nuuskan tuottamisen ja myynnin suhteen.
Suomessa nuuskan käyttö ei ole loppunut vaikka myynti kiellettiin. Suomessa nuuskaa käyttää eniten miehet ja pojat. Nuuska haetaan Suomeen Ruotsin puolelta.
Nuuskan kehitys
Tässä listana nuuskan kehittymismuodot ja -vaiheet:
- Tupakkakasvi
- Jauhettu tupakka nenän kautta
- Tupakat
- Amerikasta Haitille
- Haitilta muualle Eurooppaan, kuten Portugaliin ja Ranskaan
- Ruotsissa keksittiin laittaa huulen alle nuuskaa
- Ettan keksittiin
- Nuuskan kulutus kasvoi roimasti
- Tupakat ja sikarit jyräsi nuuskaa suosiossa
Erilaiset nuuskat
Tähän päivään mennessä nuuskasta on kehittynyt monia eri versioita ja nauttimistapoja. Suosituinta on pussinuuska Ruotsista. Muita versioita on esimerkiksi aasialainen nuuska, amerikkalainen nuuska ja venäläinen nuuska. Nuuskaa nautitaan esimerkiksi näissä muodoissa: nenänuuska, irtonuuska, pussinuuska ja purutupakka. Myös jotkut mieltävät nikotiininuuskan nuuskaksi. Näin ei kuitenkaan ole, sillä nikotiininuuska poikkeaa monin tavoin nuuskasta.
Nuuska nykyään
Nykyään nuuskan käyttö on maailmanlaajuisessa nousussa. Nuuskaa on tutkittu enemmän ja Ruotsissa nuuskan valmistuksessa otetan huomioon haittojen välttäminen. Ruotsi on ainoana saanut erivapauden nuuskan valmistukseen Euroopan Unionin alueella. Tupakointi on nuuskaa yleisempää lähes kaikkialla, mutta nuuska on toisiksi suosituin tupakkatuote. Nuuskalle kilpailevaksi nikotiinivalmisteeksi on tullut nikotiinipussit.
Monet nuuskan valmistajat ovat itse käyneet myös valmistamaan nikotiinipusseja ja laatu nikotiinipusseissa on erityisesti viime vuosien aika noussut roimasti. Nikotiinipussien suosio on jatkuvassa nousussa ja monet tupakoitsijat ja nuuskan käyttäjät ovat siirtyneet nikotiinipusseihin.
Amerikka, josta nuuska alunperin sai alkunsa on myös hiljattain kiinnostunut nuuskasta. Aiemmin siellä nuuskan myynti oli hiljaista mikäli sitä edes oli. Tupakkayhtiöt kuitenkin keksivät alkaa myymään tupakan lisäksi nuuskaa. Nuuska siellä on kuitenkin kovin eri tasolla, kuin ruotsalainen nuuska.