Nuuskan salakuljetus Tulli

Nuuskan salakuljetus

Nuuskaa salakuljetetaan etenkin Etelä-Suomeen suuria määriä vuosittain. Etelä-Suomeen nuuska salakujetettiin aiemmin pää-osin Venäjän rajan yli, mutta Venäjän kiellettyä nuuskan myynnin siirtyi salakuljetus Haaparantaan.

Nuuskan salakuljetus Haaparannasta

Nuuskaa salakuljetetaan todella suuret määrät Ruotsin Haaparannasta. Haaparannan rajavalvonta oli erittäin rentoa ennen koronan tuomia rajoituksia. Haaparannasta sai ajaa Ruotsista sillan yli Suomeen Tornioon ilman tarkastuksia.

Olemattoman rajavalvonnan takia Suomen ja Ruotsin rajanylitys kohta Haaparannassa olikin varmasti salakuljettajien suosiossa. Nuuskan salakuljettajat ovat monesti perus perheenisiä, jotka tuovat nuuskat itselleen ja kavereilleen omaan käyttöön, mutta suuri osa nuuskan salakuljetuksesta tapahtuu ammattilaisten toimesta.

Tulli takavarikoi vuosittain tuhansia kiloja nuuskaa

Nuuskaa jää tullin haaviin vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Vuonna 2011 Tulli takavarikoi vain 33 kiloa nuuskaa, mutta vuonna 2020 takavarikoidun nuuskan määrä oli jo yli 7000 kiloa. Suurin yksittäinen takavarikko on ollut yli 1500 kiloa. Näistä luvuista näkee hyvin kuinka nuuskan salakuljetus on ammattimaistunut. Ruotsista tulee varmasti tuhansia kiloja myös tullin huomaamatta, ellei jopa kymmeniä tuhansia kiloja.

Vuonna 2020 takavarikoitiin yli 7000 kiloa nuuskaa

Nuuskan salakuljetus on Venäjän kiellon jälkeen keskittynyt Ruotsin Haaparantaan. Haaparannasta salakuljetetaan todella suuria määriä nuuskaa Etelä-Suomeen, vaikka välimatka onkin todella pitkä. Tulli paljasti viime vuonna, että yksittäiset salakuljetettavat satsit saattavat olla tuhansia kiloja.

Nuuskan salakuljetus Venäjältä

Nuuskaa on salakuljettu Ruotsin lisäksi myös Venäjältä. Nuuskan myynti kiellettiin Venäjällä vuonna 2016, mutta myynti jatkui lakia kiertäen vielä hetken kiellon jälkeen. Ennen vuotta 2016 nuuskan tuonti Venäjältä etenkin Etelä-Suomen itäpuolelle oli yleistä.

Venäjältä nuuskan salakuljetus ei ollut yhtä helppoa sillä Venäjältä Suomeen tultaessa on aina mentävä tullin tarkastuksen läpi.

Venäjän Odens nuuska

Venäjän Odens oli aikoinaan todella mielenkiintoista nuuskaa, vaikka siinä oli merkintä ”made in Sweden” niin tuote ei ollut lähelläkään Ruotsin denssiä. Venäjän odens nuuskassa laadun valvonta oli vähintäänkin kyseenalaisella tasolla.

Itse käytin Venäjän denssiä vuosia, joten tielleni sattui jos jonkinmoista pussia ja purkkia. Listaanpa siis tähän alle muutaman eteen tulleen yllärin:

  • Monesti oli purkki kokonaan tyhjä
  • Purkissa olikin pussin tilalta lössiä.
  • Kerran purkistani löytyi noin 10cm pitkä pussi.
  • Useasti oli vähintään yksi pussi jäänyt sivu tarran väliin.
  • Aina pussit olivat kellertäviä ja oudon tahmeita. Haju ja maku oli moninkertaisesti pahempi Ruotsin Odens Cold dryhin verrattuna.
  • Pussien määrä purkissa vaihteli 10 ja 30 välillä.

Venäläisessä denssissä oli aina pientä jännitystä. Ikinä ei voinut olla varma mitä tuli ostettua.

Nikotiininuuska salakuljetus

Tulli paljasti vuonna 2019 suuren nikotiininuuskaa salakuljettaneen tahon. Tulli takavarikoi Killa nikotiininuuskaa yhteensä 4800 rasiaa. Nykyään nikotiininuuskaa on laillista tilata netistä sekä tuoda maahan ilman rajoituksia.

Nuuskan salakuljetus Nuuskakaira

Haaparannassa sijaitsee monia suomalaisten tuntemia nuuskatukkuja, kuten Nuuskakaira ja Snuskungen. Nämä nuuskatukut sijaitsevat lähellä rajaa, joten Ruotsista pääsee nopeasti takaisin Suomeen, kun on nuuskat kyydissä.

Törkeä veropetos nuuskaa salakuljettamalla

Nuuskan salakuljetuksesta rangaistaan pahimmassa tapauksessa vankilalla ja valmisteverojen maksulla. Vuonna 2019 tapahtuneessa tapauksessa mies salakuljetti 55 kiloa nuuskapurkkeja ja oikeuden arvion mukaan tästä koitui veroja maksettavaksi 18 000€. Oikeuskäytännön mukaan 17 000€ jälkeen veropetoksesta tulee törkeä veropetos.

Nuuskan tuonti laillisesti

Suomeen nuuskan tuonti on laillista vain ja ainoastaan omaan käyttöön. Nuuskan lahjoittaminen ja myyminen on kaikissa muodoissa kiellettyä. Nuuskaa on laillista tuoda Suomeen 1 kilo vuorokauden aikana.

Monet Haaparannan lähistöllä asuvat tai Haaparannassa töissä käyvät tuovatkin laillisesti kilon vuorokaudessa nuuskaa Suomeen. Tämä muuttuu laittomaksi siinä kohtaa kun nuuska myydäänkin eteenpäin eikä se jää omaan käyttöön.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *