Nuuskan valmistaminen
| |

Nuuskan tekeminen itse – DIY nuuska

Nuuskan valmistaminen kotikeittiöissä on vanhemmille nuuskaajille tuttua puuhaa. Ettan hattuiset Haaparannan vaeltajat ovat päässeet jakamaan tätä tietoa nyt myös nuoremmille nuuska huulille, sillä nuuskakairaan on ollut koronan takia hankala päästä ja ihmiset ovat alkaneet etsiä muita keinoja nuuskan himon taltuttamiseksi.

Nuuskan valmistus

Nuuskan tekeminen itse on yllättävän helppoa. Helppouden takia erilaisia reseptejä on monia ja yhtä oikeaa ei ole. Itse tehdystä nuuskasta saat tuunattua täysin oman maun mukaista. Maku, potku ja koostumus kaikki avaimet ovat käsissäsi. Miten siis näitä avaimia käytetään?

Artikkelin alhaalta löydät vinkit miten saat maustettua omasta nuuskastasi lakun tai Odensin makuista.

Miten saan nuuskasta poraavaa?

Kun teet itse nuuskaa aluksi on todella vaikea säätää juuri oikean verran porausta nuuskaan. Tämän takia kannattaa ensimmäinen erä tehdä ohjeiden mukaan ja seuraavaan sitten säätää, joko enemmän tai vähemmän haluttuja aineita.

Nikotiinipussit on apuväline nuuskan lopetukseen

Helpoiten saat poraavaa nuuskaa lisäämällä taikinaan soodaa. Soodalla nuuskastasi tulee emäksistä ja esim. Oden´s cold dry on PH-arvoltaan noin 9,5. Porauksen saa nuuskaan myös muilla tavoin. Nikotiinipusseissa on usein minttua, eucalyptusta tai mentholia. Edellä mainituilla mausteilla ja hieman kevyemmällä emäksisyydellä saa minun mielestäni nuuskaan parhaan porauksen.

Laitan muutaman nuuskan ja nikotiinipussin vertailu kohteeksi.

MerkkiNikotiinin määräPoraus
Odens cold dry22mg/gErittäin vahva
Ettan8mg/gMieto
R4220mg/pussiVahva
Sisu20mg/pussiVahva
Ice freezereaper4mg/pussiErittäin vahva
Diy-nuuska (1,5tl sooda)13mg/g*Mieto
Diy-nuuska chilillä13mg/g*Erittäin vahva
*Suuntaa antava arvio. Ei fakta tietoa

Mikä on hyvän makuinen nuuska?

Rehellinen mielipiteeni on, että nuuskasta ei ole mahdollista tehdä hyvän makuista. Toki osalle Ettan on herkkua ja osa tykkää Kaptenin melonista, mutta aika marginaalissa on ne joista nämä oikeasti on hyvän makuisia.

Nuuskaa saat kuitenkin maustettua mielesi mukaan lähestulkoon millä tahansa elintarvikkeeksi luokitellulla maku-aineella.

Chilinuuska tekeminen

Chilillä saat nuuska kokkailuusi aivan uuden kipinän. Chilillä on helppo ampua yli, joten suosittelen suurta varovaisuutta maustaessa. Nikotiinipussi ICE freezereapperissa on chilin aikaansaama poraus ja se on ainakin omasta mielestäni nikotiinipusseista ylivoimaisesti poraavin. Chilin potku alkaa vahvana, mutta kasvaa ajan kuluessa vain lisää.

Suuresta porauksesta tykkäävän on ehdottomasti ainakin testattava chilinuuskaa. Chilin saa lisättyä vaikka tabascolla, jos ei sen maku haittaa. Itse suosin nestemäisiä chilejä ja lisään ne mausteiden sekaan. Tällä tavalla saan chilin sekoittumaan hyvin.

Nuuskan koostumus mieleiseksi

Tämän hiominen on haastavinta tässä prosessissa. Isoin vaikutus koostumukseen on tupakan leikkauksessa. Jenkki tyylistä snuffia saat jättämällä toppa röökin silentämisen väliin. Itse olen ruotsalaisen nuuskan ystävä, joten silennän tupakan blenderissä. Nuuskan koostumusta saat hiottua, sitten tarkemmin liivatteella tai maissitärkkelyksellä.

Pussinuuskan tekeminen

Pussinuuska tehdään samalla tapaa kuin lössikin, mutta ehkä extra hienonnetusta tupakasta. Aikoinaan myynnissä oli nuuskan valmistus pakkauksia, joissa kaikki tarvittava tuli mukava. Tähänkin on Korona päässyt vaikuttamaan ja saatavuus on huono. Kotikonstein pussittaminen onnistuu ihan mallikaasti tyhjiin teepusseihin. Hieman saa taktiikkaa hioa, mutta kyllä se parin pussin jälkeen alkaa luonnistua.

Nuuskaa saa Nuuskakairastakin

Miksi siis tekisit itse nuuskasi kerta voit käydä sitä Nuuskakairasta ostamassakin? Monelle Etelä-Suomessa elävälle Haaparanta on todella kaukana ja siellä ei heti nuuskan loputtua pääse käymään. Monet tekivätkin itse nuuskaa hätäavuksi ennen seuraavaa reissua Haaparantaan. Nykyään syy miksi DIY-nuuska on suosiossa on sama: Koronan takia et pääse helposti Haaparantaan ja Nuuskakairaan. Toki nuuskaa voi yhä Nuuskakairasta hakea, mutta monelle Koronatestit ja muu säätö ei ole sen arvoista.

Nuuskan valmistus ohje

Käytän ohjeessa yhtä tupakka toppaa. Yhdestä 30g topasta saat tehtyä hieman yli kiekollisen nuuskaa. Määrää voi helpposti skaalata ylöspäin, jos tahtoo suurempaa satsia tehdä.

Nuuskan valmistamiseen tarvittavat ainesosat

  1. Tupakka toppa 30g
  2. Vesi 0,5dl
  3. Ruokasooda nyt sooda 1 tl.
  4. Suola 1 tl.
  5. Puolikas liivate.
  6. Mausteet.

Nuuskan valmistelu

Aloitetaan kuivattamalla tupakka, joko uunissa 50 asteessa puolisen toista tuntia tai huoneen lämmössä hyvin levitettynä noin viikko. Tämän jälkeen voit jatkaa valmistelemalla ruokasoodan. Ruokasoodasta saat soodaa laittamalla sen uuniin 20 minuutiksi 200 asteeseen.

Sillä aikaa kun ruokasooda on uunissa sinulla on hyvin aikaa hienontaa tupakka. Tarvitset blenderin tai, jos haluat tupakan hienontaa muulla tavoin niin annahan mennä. Tärkeintä on saada puru sopivan sileäksi. Liian sileällä tupakalla nuuskamassa ei tahdo pysyä muodossa. Jos pussitat nuuskasi niin todella hienoksi jauheeksi jauhettu tupakka on oikein passeli.

Nuuska massan valmistus

Nyt kun raaka-aineet ovat valmiita pääsemme aloittamaan kokkailun.

Liivatteen on hyvä antaa pehmetä kylmässä vedessä ennen käyttöä. Liivate on huomattavasti miellyttävämpi sekoittaa, kun se on saanut pehmetä ensin vedessä.

Laita vesi kiehumaan ja lisää joukkoon suola, sooda ja nesteet esim. mentholi. Sekoittele soosi kunnolla ja anna suolan ja soodan liueta kokonaan. Kun kaikki on liuennut ota kattila pois lämmöltä ja lisää kaikki loput ainesosat. Nyt kun kaikki ovat sisällä sekoita nuuskataikina todella hyvin. Huonosti sekoittuneessa nuuska massassa voi olla ikävia sooda, suola tai maku sattumia.

Nuuskan kokoonpano

Laita nuuska seos ilmatiiviiseen rasiaan ja jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi. Viimeisenä vaiheena levitä nuuska pellille tasaisesti ja laita uuniin 50 asteeseen. Nuuska hikoilee uunissa turhan nesteen pois.

Uunissa pito aika riippuu täysin omista mieltymyksistä. Mitä kauemmin nuuska on uunissa sen kuivempaa siitä tulee. Ei mitään hätää, jos nuuskastasi tulee liian kuivaa. Voit levittää kuivan nuuskan pellille ja suihkepullolla kostuttaa sen uudelleen.

Uunin jälkeen, jos kosteus on mieleinen voit laittaa nuuskan ilmatiiviiseen rasiaan ja jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Nuuskasi on nyt valmista!

Jos nuuskan maku tai koostumus ei miellytä voit helposti suihkepullolla suihkuttaa mauste seoksen nuuskaasi. Suosittelen levittämään nuuskan leivinpaperille ja antaa nesteen imeytyä rauhassa.

Miten tehdä itse odens nuuskaa?

Odens cold dry omaa nätisti sanottuna todella omalaatuisen maun. Odens on maustaan huolimatta Suomen suosituin nuuska, joten kokeilin itse tehdä sitä. Lopputulos ei ollut identtinen ja tämähän on vain hyvä asia.

Ohje on sama kuin yllä, mutta muutamalla twistillä. Odens poraa todella paljon ja sen PH-arvo onkin yli 9. Laitetaan siis soodaa 2,5 kertainen määrä.

Odens nuuskassa maku on ”spearmint”, joten käytän makuna perus elintarvike piparminttu makua. Piparminttua ei saa missään nimessä laittaa liikaa tai nuuska saattaa maistua, jopa hyvältä.

Tämä vaihe on vapaaehtoinen. Teen odens cold dry nuuskaa tästä, joten annan seoksen olla uunissa normaalia kauemmin. Suosittelen tekemään tämän vain, jos olet tekemässä pussinuuskaa. Ota huomioon, että Lös-nuuska ei pysy kasassa liian kuivana.

Miten saan DIY-nuuskasta Lakun makuista?

Lakuna voit käyttää mitä tahansa karkkia tai pastillia, minkä saat liuetettua veteen hyvin. Itse käytän mustia turkinpippureita ja lakritsijuurta. Nämä kannattaa laittaa ensimmäisenä liukenemaan ja antaa liueta kunnolla ennen kuin lisää mitään muita ainesosia. Tämän jälkeen voit jatkaa nuuskan valmistelua normaalisti.

Paljonko DIY-nuuskassa on nikotiinia?

Nuuskassa on nikotiinia sen verran mitä ostamassa tupakassasi on. Tupakassa on noin 13mg/g nikotiinia riippuen merkistä ja lähteestä.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *