Mitä jos nielaisin vahingos nuuskan
|

Nuuskan nielaiseminen

Mitä tapahtuu jos nielaisee vahingossa nuuskan? Nielaisiko lemmikkisi nuuskan tai söikö lapsesi nuuskan? Tilanne voi olla säikäyttävä eikä nuuskaa tulisi säilyttää lasten ja lemmikkien ulottuvilla.

Mitä tapahtuu jos nielaisee nuuskan

Nuuskanesteen nieleminen voi aiheuttaa terveysriskejä. Nuuskaneste sisältää nikotiinia ja muita tupakassa esiintyviä kemikaaleja, jotka voivat imeytyä verenkiertoon nieltynä.

Tässä on luettelo nuuskan nielemisen mahdollisista riskeistä ja vaikutuksista:

Ruoansulatuskanavan oireet: Nuuskan nielaiseminen voi aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja vatsavaivoja.

Huimaus ja päänsärky: Suuret nikotiiniannokset voivat aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä.

Nikotiinimyrkytys: Suurissa määrin nuuskanesteen nieleminen voi johtaa nikotiinin yliannostukseen, joka voi aiheuttaa oireita, kuten sydämen tiheälyöntisyyttä, kouristuksia ja pahimmillaan jopa kuoleman.

Nuuska valuttaa

Nuuskan valuttaminen on yleinen seuraus nuuskan käytössä. Kun nuuska asetetaan ylähuulen alle, se voi lisätä syljeneritystä, joka voi valua kurkkuun. Tämä voi aiheuttaa oireita, kuten esimerkiksi:

  • Ylimääräisen syljen tunteen suussa
  • Kuivan tai kipeän kurkun
  • Epämukavuuden tai kireän tunteen nielussa
  • Pahanhajuisen hengityksen
  • Hampaiden värjäytymisen

Nuuska nesteen nieleminen

Osa nuuskaajista tykkää niellä nuuskasta tulevaa nestettä. Kun nuuska asetetaan ylähuulen alle, se voi lisätä syljeneritystä ja jotkut nuuskaajat voivat niellä valuvan nesteen välttääkseen nuuskannesteen itsekseen valumisen kurkkuun.

Mitä jos nukahtaa nuuska huuleen

Nuuska huulessa nukahtamisella voi olla joitain seurauksia, kuten:

Nikotiinin imeytyminen: Tämä voi lisätä riippuvuuden riskiä ja nikotiinin yliannostuksen oireita, kuten huimausta, pahoinvointia ja oksentelua sekä nopeaa sydämenlyöntiä, jos nikotiini imeytyy kauemman aikaa, kuin on tottunut.

Suun ärsytys: Nuuskan pitkäaikainen kosketus suun ikeniin ja pehmytkudoksiin voi aiheuttaa ärsytystä, tulehdusta ja punoitusta.

Hampaiden värjäytyminen: Pitkäaikainen kosketus nuuskan kanssa voi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä.

Tukehtumisvaara: Jos nuuska menee kurkun takaosaan, niin se voi lisätä tukehtumisriskiä.

Nuuska huuleen nukahtaminen

Lemmikki söi nuuskan

Jos epäilet, että lemmikkisi on syönyt nuuskaa, on tärkeää ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. He voivat suositella, että yrittäisi saada lemmikin oksentamaan, aktiivihiilen antamista myrkkyjen imeyttämiseksi tai muita hoitoja tilanteesta riippuen.

Vähäinenkin nuuskan nieleminen voi aiheuttaa lemmikkieläimille terveysongelmia, kuten oksentelua, ripulia, nopeaa sykettä, korkeaa verenpainetta, kouristuksia ja pahimmassa tapauksessa kuoleman. Oireiden vakavuus riippuu nautitun nikotiinin määrästä sekä eläimen koosta ja terveydentilasta.

Lemmikkiä tulee tarkkailla nuuskan syömisen jälkeen, jotta voi havaita mahdolliset nikotiinimyrkytyksen oireet. Jos oireita ilmenee tulee heti mennä eläinlääkärin vastaanotolle.

On myös tärkeää pitää nuuskatuotteet poissa lemmikkieläinten ulottuvilta ja valvoa niitä, ulkoiluttaessa, jotta vältyttäisiin vahingossa sopimattomien asioiden nauttimiselta.

Lapsi söi nuuskan

Jos lapsi on syönyt nuuskaa, on todella tärkeää ottaa yhteys lääkäriin. Nikotiini, joka on nuuskan tärkein vaikuttava aine, on erittäin myrkyllistä erityisesti lapsille. Pienikin määrä nuuskaa nieltynä tai maistettuna, voi aiheuttaa vaarallisia haittoja, kuten pahoinvointia, oksentelua, nopeaa sykettä, korkeaa verenpainetta, kouristuksia ja vakavissa tapauksissa jopa kuoleman. Oireet ja niiden vakavuus riippuvat kuitenkin lapsen koosta ja yleisestä terveydentilasta sekä siitä paljon nikotiinia imeytyi.

On tärkeää soittaa heti myrkytystietokeskukseen tai lastenlääkäriin, jos epäilet, että lapsesi on käyttänyt nuuskaa. He antavat sinulle ohjeet tarvittavista toimista, joihin voi kuulua oksennuttaminen, aktiivihiilen antaminen tai muita hoitoja.

On erittäin tärkeää pitää nuuska ja muut tupakkatuotteet lasten ulottumattomissa. On myös hyvä käytäntö varmistaa, että kaikki tupakkatuotteet säilytetään lapsiturvallisissa pakkauksissa.

On myös tärkeää huomata, että lasta on seurattava tarkasti mahdollisten oireiden varalta ja noudattaa myrkytystietokeskuksen tai lastenlääkärin ohjeita.

Voiko nuuskan laittaa alahuuleen

Nuuska asetetaan yleensä ylähuulen alle eikä alahuuleen. Tämä johtuu siitä, että ylähuulessa on enemmän tilaa ja enemmän verisuonia, jolloin nikotiini imeytyy tehokkaammin ja pussi mahtuu paremmin.

Vaikka nuuskan käyttäminen alahuuleen ei olekaan yleinen käytäntö, se on teknisesti mahdollista, mutta se ei ole yhtä tehokas nikotiinin ja muiden kemikaalien levittämisessä. Imeytymisnopeus olisi todennäköisesti alhaisempi, eikä ehkä kokisi nikotiinin saantia samalla tasolla. Alahuulessa nuuska käy valuttamaan huomattavasti nopeammin, mutta poraus voi kuitenkin tuntua paremmalta.

Nuuska alahuuleen

Nikotiinipussin valuttaminen

Nikotiinipussin ”valuttaminen” tarkoittaa sylkeä, joka voi kerääntyä suuhun sitä käytettäessä. Ne asetetaan ylähuulen alle, josta nikotiini imeytyy limakalvojen kautta verenkiertoon. Kun käyttäjä käyttää pussia, syljeneritys voi lisääntyä, ja tämä voi aiheuttaa ylimääräisen syljen valumisen kurkkuun.

Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa, joten vaara ruoansulatuskanaville on pienempi, kuin nuuskan valuttaminen. Jonkin verran riippuen nikotiinin määrästä se voi kuitenkin aiheuttaa kurkun ärsytystä ja karheutta.

Mitä tapahtuu jos nielaisee nikotiinipussin

Nikotiinipussin nielaiseminen ei ole niin vaarallista, kuin nuuskan nieleminen. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa niellä nikotiinipusseja, ne eivät ole tarkoitettu nautittaviksi sillä tavoin.

Nikotiinipussit sisältävät vettä, makuaineita ja nikotiinia pääosin. Nikotiini on ns vaarallisin, sillä se on koukuttavaa. Pieni nikotiinin määrä ei kuitenkaan ole vaarallista.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *