nenänuuska olli ensimmäinen nuuskan muoto
| |

Nenänuuska

Nenänuuska on nimensä mukaisesti nenän kautta käytettävää nuuskaa. Suomessa nenänuuska oli vielä ennen vuotta 2016 laillista, mutta kansan suosiota se ei koskaan saavuttanut. Esimerkiksi Iso-Britanniassa nenänuuskalla on enemmän suosiota.

Mitä on nenänuuska

Nenänuuska on eräänlainen nuuskaamisen muoto, jossa nuuskaa käytetään nenän kautta. Tämä nuuskamuoto sisältää tupakkaa jauhettuna. Erilaisia makuja on saatavilla muiden nuuskien tapaan. Suosituimpia lienee mentoli ja tupakanmaku. Lisäksi eri hienonnusasteita ja kosteuspitoisuuksia on saatavilla.

Nenänuuskan käyttö

Nenänuuska nuuskataan nenään. Käyttö toimii samalla idealla, kuin joissain huumeissa, kuten kokaiinissa. Jauheen saamiseksi nenään, voi käyttää apunaan pilliä tai putkea.

Nuuskaluoti on myös mahdollinen apuväline nenään nuuskaamisessa. Nuuskaluoti on pieni pullo, johon annostellaan tuotetta. Annostelu hoituu pullon yläosasta annostelukammiosta. Pullon pohjassa on reikä josta tuotetta voidaan käyttää kätevästi. Pullo voi olla tehty esimerkiksi lasista, muovista tai metallista.

Nenänuuskaluoti

Nenänuuska historia

Nenänuuskaaminen alkoi paljon ennen tavallista nuuskaamista. Nenänuuska oli ensimmäinen nuuskaamisen muoto ja se sai alkunsa jo 1400 -luvun lopulla, kun tavallista nuuskaa alettiin käyttää 1800 -luvun alun paikkeilla.

Todistettavasti nenänuuskaa nähtiin käytettävän ensimmäisen kerran Haitin saarella. Tämän jälkeen nenänuuska sai suunnakseen Euroopan, Kolumbuksen palatessa matkaltaan kotiseuduille. Tupakkaa alettiin viljellä ja pian sitä pääsi myös Ranskan Hoviin. Jean Nicot vei jauhettua tupakkaa sinne kuningattaren päänsärkyyn. Kuningattaren nuuskattua nenäänsä päänsäryt hävisivät ja nuuska alkoi leviämään muualle Eurooppaan.

Mistä nenänuuskaa saa

Haaparannasta, Ruotsista nenänuuskaa voi hakea laillisesti omaan käyttöönsä huomioiden tuontirajoituksen 1000 grammaa vuorokaudessa. Nenänuuskaa ei saa tilata verkosta Suomeen, mutta jotkin verkkokaupat silti myyvät sitä.

Nenänuuska on suosittua Saksassa

Nenänuuska Suomi

Vuonna 1600, jolloin nuuska levisi Suomeen, oli nenänuuskalla oma käyttäjäkuntansa. Silloin maalaispojat käyttivät nenänuuskaa ja muut enemmän muita nuuskaamisen muotoja. Tämän jälkeen nenänuuska ei ole ollut kenenkään suosiossa Suomessa ja käyttäjämäärät ovat olleet todella alhaiset.

Vielä tänäpäivänä Suomessa voi törmätä nenänuuskan käyttäjiin. Tilanne, jossa sitä käytetään voi olla hyvin erikoisen näköinen, etenkin henkilölle, jolla ei ole tietoa nenänuuskasta. Tämä on kuitenkin todella harvinaista.

Nenänuuska Ruotsi

Ruotsiin nuuska rantautui samoihin aikoihin, kuin Suomeen 1600 -luvulla. Toisinkuin Suomessa, niin Ruotsissa nenänuuskan käyttäminen kohdistui yläluokkiin. Heidän käytössä oli myös hienot peltirasiat, jossa nuuskaa säilytettiin. Aluksi heidän nuuskat viljeltiin muualla maailmassa, mutta joitain vuosikymmeniä myöhemmin Ruotsissakin tupakkaa alettiin viljellä hyvinkin laajasti. Sen seurauksena syntyi nuuska, joka laitetaan huulen alle ja se syrjäytti nenänuuskan. 

Nenänuuska Iso-Britannia

Iso-Britanniassa on suosiota nenänuuskaamiseen. Heidän pidettyjä nenänuuska merkkejä on esimerkiksi Toque ja Samuel Gawith.

Toque nenänuuskaa on myynnissä esimerkiksi heidän omassa verkkokaupassa. Tuotepakkaukset ovat pääosin metallisia rasioita, mutta he myyvät nenänuuskaa myös pusseina. Nuuskaluodeilla on myös laajahko valikoima heidän nettisivuillaan.

Samaisella nettisivulla myydään muitakin nenänuuskamerkkejä, kuten Samuel Gawith nenänuuskaa. Samuel Gawithin tuotteita on suppeammin. Myynnissä on metallirasioissa sekä muovisissa neliskanttisissa rasioissa olevaa nenänuuskaa. Hinta on hieman korkeampi, kuin Toquella, hintaa on vajaa viisi puntaa. Toquen hintaluokka oli paria-muutamaa puntaa.

Nenänuuska Saksa

Iso-Britannian lisäksi Saksassa on nenänuuska on suositumpaa, kuin muissa maissa. Saksassa saatiin jopa kunnia järjestää nenänuuskakilpailut vuonna 2012. Kisoissa oli 36 saksalaista. Kilpailussa tavoitteena on saada nenä täytettyä minuutin aikana mahdollisimman hienolla nuuskalla siististi. Kilpailijat saavat eteensä 3 grammaa nenänuuskaa.

Suosittu nenän kautta nuuskattava nuuskamerkki Saksassa on Pöschl’s esimerkiksi. Tätä on saatavilla verkossa. Hintataso on kohtuullinen muutamien dollarien paikkeilla tuotteesta riippuen. Myös Saksassa nenänuuskaa myydään metallirasioissa ja pusseissa.

McChrystals on toinen suosiota saavuttanut nuuskamerkki Saksassa. Maltilliset hinnat voivat mahdollisesti olla osasyy suosiolle. Edullisimmat tuotteet olivat alle kaksi dollaria. Makuja on laajasti erilaisia ja tuotteita myytiin myös tuotepaketteina. Tuotepaketit olivat ns säästöpakkauksia, useamman tuotteen settejä sisältäen eri makuja. Isompi 12 eri tuotteen setti maksaa noin 40 dollaria. Tällöin hintaa rasialle tulee noin 3,3 dollaria. Vastaavat tuotteet yksittäisinä maksoivat vain hyvin vähän enemmän (3,39 dollaria).

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *