Nuuskan tuominen Ruotsista Suomeen
| |

Nuuskan tuonti

Nuuskan käyttö Suomessa on yleistä, vaikka nuuskaa ei myydä Suomessa. Suurin osa Suomessa käytettävästä nuuskasta haetaan Ruotsista. Moni kamppaileekin hankaluuden kanssa saada nuuskaa laillisesti. Tiedätkö sinä paljon on laillista tuoda nuuskaa?

Nuuskan tuonti Suomeen

Nuuskaa tuodaan Suomeen vilkkaasti. Moni noudattaa tuontirajoituksia, mutta on myös monia, jotka eivät niitä noudata. Ei osata arvioida tarkkaan, että kuinka moni tuo nuuskaa laittomasti, sillä todennäköisesti vain murto-osa jää kiinni.

Vuonna 2022 suurin takavarikoitu määrä oli tuhat kiloa. Se on tuhat kertaa enemmän, kuin laillisesti saisi tuoda. Nuuskan salakuljetus on ammattimaistunut roimasti viimevuosien aikana. Voihan sillä tienata isot rahat, mutta riskit ovat suuret.

Nuuskan salakuljetus

Vaikka nuuskan salakuljettamista suunnittelisi tarkkaan ja hartaasti, niin se ei poista riskiä kiinni jäämisestä. Tästä hyvä esimerkki on eräät nuoret pojat, jotka hoitivat nuuskan ostamisen henkilön kautta, johon oli tutustunut netissä.

Netissä tutustuttu henkilö asui pohjoisessa ja hoiti nuuskan haun Ruotsista. Tässä vaiheessa apuun tuli henkilöt, jotka olivat idean isännän ystäviä ja hoitivat ajomatkat etelästä pohjoiseen. Poikien saapuessa takaisin nuuskalastin kanssa alkupaikkaan kävi käry ja tulli sai pojat kiinni laittomasta toiminnasta.

Paljon nuuskaa saa tuoda

Nuuskaa saa tuoda maahan tuhat grammaa vuorokaudessa. Kilo on tarkoitettu vain omaan käyttöön ja nämä tulee ottaa huomioon:

Nuuskan laiton maahantuonti
  • Nuuskia ei saa antaa lahjaksi kenellekään, ei kaverille tai perheenjäsenelle
  • Nuuskia ei saa myydä eteenpäin, mukaanlukien kaverit ja perhe
  • Edes yksittäistä nuuskapussia ei saa antaa kenellekään
  • Nuuskassa ei ole nikotiinin määrän suhteen rajoituksia
  • Alle 18 vuotias ei saa tuoda maahan nuuskaa lainkaan
  • Voi tuoda vuorokaudessa kilon

Haaparanta nuuska

Eniten nuuskaa tuodaan Haaparannasta. Haaparantaan pääsee helposti Torniosta sillan yli. Haaparannassa on useampia nuuskakauppoja, joista salakuljetetaan ja haetaan omaan käyttöön esimerkiksi Odens nuuskaa. Odens on halpaa, korkealla nikotiinipitoisuudella ja porauksella varustettua. Haaparannassa torni odens nuuskaa maksaa noin 30 euroa ja katukaupassa siitä voi saada yli tuplastikin enemmän. Haaparannasta nuuskan tuonti Suomeen laillisesti on mahdollista, mutta Suomeen saa tuoda vain yhden kilon, joka on täysin omaan henkilökohtaiseen käyttöön.

Nuuska laivalta

Nuuskaa myydään vain Ruotsiin menevillä laivoilla, eli Viroon meneviltä laivoilta ei ostettua nuuskaa. Riippuu laivasta, että saako nuuskaa ostettua kokoajan, kun taxfree on auki vai vain silloin, kun laiva on Ruotsin vesillä. Laivoilla Odens nuuskan hinta on hieman alle 30 euroa.

Viron laivoilla myydään nikotiinipusseja, kuten myös Virossa. Suomeen saa maahantuoda ja tilata myös vahvempia nikotiinipusseja ilman rajoituksia.

Montako tornia nuuskaa saa tuoda

Nuuskaa saa tuoda yhden kilon, joten tornien määrä riippuu ostetusta nuuskamerkistä ja siitä, että onko kyseessä irtonuuska vai pussinuuska. Tässä joitain esimerkkejä siitä monta tornia mitäkin nuuskaa saa tuoda:

Odens Cold Dry: 6 tornia ja 2 kiekkoa (16g kiekkoja)

R42 Superstrong: 10 tornia

Ettan pussinuuska: 4 tornia ja 6 kiekkoa

Ettan lössinuuska: 2 tornia ja 3 kiekkoa

General Classic pussinuuska: 4 tornia ja 6 kiekkoa

Göteborgs Rapé White Pussinuuska: 4 tornia ja 6 kiekkoa

Nuuskan tilaaminen

Nuuskaa myydään monissa verkkokaupoissa, jos hieman etsii. Suomeen ei kuitenkaan ole laillista tilata nuuskaa ainoastakaan verkkokaupasta luki verkkokaupan sivulla sitten mitä tahansa. Tilaamisen ollessa laitonta, myös nuuskan ostaja on vastuussa laittomuudesta. Hinnatkin ovat kalliimmat, kuin Haaparannassa. Katukaupan hintatasoon nähden kuitenkin edullisemmat.

Nuuskan tuonti sakot

Sakot eivät ole ainoa mahdollinen rankaisu laittomasta nuuskan tuonnista. Laittomasta salakuljetusta voi enimmillään saada kaksi vuotta vankeutta ja törkeästä veropetoksesta neljä vuotta vankeutta. Sakot ovat myös tuntuvat. Jos esimerkiksi tuo yhden kilon liikaa nuuskaa niin veroja joutuu tästä maksamaan noin 500 euroa ja päälle tulee vielä muitakin sakkoja. Moni kuitenkin lankeaa laittomaan tuontitavaraan riskeistä välittämättä. Tämä voi johtua puhtaasta välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä.

Nuuskan käyttö Suomessa

Suomessa nuuskan käytön yleisyys on miehillä suurempaa. 20-64 vuotiaista miehistä vuonna 2019 5 % käytti nuuskaa päivittäin. Naiset sen sijaan eivät käyttäneet nuuskaa juuri ollenkaan vuonna 2019. Nuorten poikien nuuskan käyttö oli vuonna 2019 tupakointia yleisempää.

Yleisimpänä pidetään ammattikoulu ikäisten poikien nuuskaamista. Se pitää myös prosentuaalisesti paikkansa. Lisäksi tytöt ovat alkaneet käyttämään nuuskaa aiempaa enemmän.

2019 vuonna nuorista pojista käytti nuuskaa päivittäin 8 prosenttia. Tämä prosenttiluku on suurempi, kuin aikuisilla miehillä. Nuorista tytöistä 2 % käytti nuuskaa. Voi siis päätellä nuuskan olevan enemmän nuorten suosiossa Suomessa.

Nikotiinipussien tuonti Suomeen

Fimean uuden linjauksen myötä nikotiinipussien tuonti ja tilaaminen Suomeen on laillista ilman rajoituksia.

Aiemmin piti ottaa huomioon nikotiinipusseja tilatessa annosten nikotiinipitoisuus. Nikotiinia sai olla enintään 4 mg annosta kohde tai ennen tuli olla erillinen resepti. Ilman reseptiä tuoduista vahvoista nikotiinipusseista saattoi saada aikanaan lääkeainerikosmerkinnän. Tätä ongelmaa ei nykypäivänä enää ole.

Nikotiinipussien tilaaminen netistä

Nikotiinipussit netistä tilaamalla on yksinkertaisin vaihtoehto jos haluaa käyttää nikotiinipusseja. Voit tuoda maahan nikotiinipusseja ilman rajoituksia. Myös netistä voit tilata nikotiinipusseja täysin laillisesti.

Netistä tilatessa on tärkeää olla varma, että verkkokauppa on luotettava ja tästä syystä kannattaa suosia suomalaista. Tämä siksi, että suomalaisen yrityksen kanssa on helpointa käydä esimerkiksi viestinvaihtoa mikäli tilauksissa sattuu tulemaan jotain ongelmia.

Nikotiinipussien tilaaminen netistä

Millä korvata nuuska

Nuuskan korvikkeita on olemassa monia erilaisia nikotiinituotteita. Toimivin näistä nuuskaajalle on kuitenkin nikotiinipussit. Nikotiinipusseja saa nykyään monissa eri mauissa ja pusseja on paljon eri kokoisia. Myös monien suosimasta Odens nuuskasta on luotu parempi korvike nikotiinipussi, nimittäin Denssi. Denssiä saat vain nikotiinipussit.com verkkokaupasta.

On olemassa useita vaihtoehtoja, joita voi harkita vaihtoehtona nuuskan käytölle. Joitakin muita harkittavia vaihtoehtoja ovat mm:

Nikotiinikorvaushoitotuotteet, kuten purkat, laastarit, pastillit ja inhalaattorit: Nämä tuotteet voivat auttaa ihmisiä lopettamaan nuuskaamisen tai vähentämään nikotiinin saantia.

Sähkötupakka: Nämä laitteet höyrystävät nestettä (joka yleensä sisältää nikotiinia, makuaineita ja muita kemikaaleja), ja käyttäjä voi hengittää höyryä. Sähkötupakoita on saatavilla myös kertakäyttöisinä ja nikotiinittomina.

Tässä esimerkkejä yleisistä itsehoitotuotteita:

Purukumi: Nikotiinipurukumia on saatavana 2 ja 4 mg:n vahvuuksina, ja ne on suunniteltu pureskeltaviksi hitaasti, minkä jälkeen ne asetetaan posken ja ikenen väliin.

Laastarit: Nikotiinilaastareita on saatavana eri vahvuuksina ja ne on suunniteltu kiinnitettäväksi iholle. Ne antavat jatkuvasti nikotiiniannosta koko päivän ajan tasaista tahtia.

Nikotiini imeskelytabletit: Nikotiinipastilleja on saatavana 2 ja 4 mg:n vahvuuksina ja ne on suunniteltu liukenemaan hitaasti suussa.

Inhalaattorit: Nikotiini-inhalaattorit on suunniteltu käytettäväksi kuten savukkeet, mutta ne eivät sisällä tupakkaa tai muita haitallisia aineita. Käyttäjä hengittää nikotiinin höyrystettyä muotoa.

Suusumute: Suusumute antaa nikotiiniannoksen suun limakalvojen kautta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *