Irtonuuska eli lössi
| |

Lössi nuuska

Lössi nuuska eli irtonuuska on nuuskan purua, jota laitetaan huulen alle. Kun ruotsalaiset keksivät alkaa laittaa nuuskaa huulen alle, niin se oli silloin irtonuuskaa. Vasta myöhemmin keksittiin pussinuuska, mikä on nykyään suositumpaa.

Lössin historia

1800 -luvulla, kun Ruotsissa keksittiin laittaa ensimmäisen kerran nuuska huulen alle keksittiin lössi. Tätä ennen nuuskaa oli käytetty nenän kautta. Pian kuitenkin nuuskan suosio hiipui ja tilalle tuli esimerkiksi sikarit. Nuuskaa alettiin pitää huonona ja ei niin hienostuneena. Toisin sanoen se kääntyi aivan päälaelleen aiempaan verrattuna.

Nuuskan nousu alkoi uudestaan 1960 -luvulla. Ruotsi on kuitenkin tehnyt nuuskan suhteen läpimurtonsa ja Ruotsi tunnetaan hyvin nuuskan kautta. Myös Amerikassa nuuskan suosio on siirtynyt hiljaiseen kasvuun. Amerikkalainen nuuska poikkeaa kuitenkin Ruotsin nuuskasta suuresti.

Mitä on lössi?

Lössi on kosteaa nuuskan puruseosta. Siitä pyöritellään sormilla sopiva pallo, joka laitetaan huulen alle samaan paikkaan, kuin pussinuuska. Laittamisessa voi käyttää myös nuuskatykkiä apuna. Lössi nuuskaa voi pitää huulessa vähemmän aikaa, kuin pussinuuskaa, vain 30 minuuttia.

Haittavaikutukset verrattuna tavalliseen pussinuuskaan on samanlaiset tutkimusten mukaan. Haittapuolena jotkut voivat pitää kuitenkin irtonuuskan helposti leviämistä suuhun. Pussinuuskassa tätä ongelmaa ei ole, ellei pussi satu olemaan rikki.

Miksi sitä sitten halutaan käyttää? Suoraa vastausta tähän ei ole, ihmisillä on omat mieltymyksensä. Kuitenkin mahdollinen syy on voimakkaammat aromit ja ns aitous hommassa.

Lössi Suomessa

Lössin myynti ja ostaminen on Suomessa rikos. Sitä koskee samat säädökset, kuin muutakin nuuskaa. Eli lössiä saa tuoda kilon vuorokaudessa Suomeen, mutta vain omaan käyttöön.

Lössin suosio ei ole samalla tasolla, kuin pussinuuskan. Sillä kuitenkin on oma käyttäjäkuntansa. Se koostuu pääosin miehistä ja erityisesti vanhemmista nuuskakonkareista. Monet ovat myös valmistaneet itse omat lössinuuskansa kotona.

Mistä lössiä saa

Lössi nuuskaa saa ostettua Ruotsista. Haaparannassa käy paljon nuuskan kuluttajia. Luultavasti netistäkin voi löytää verkkokauppoja, jotka myyvät lössiä. Se ei kuitenkaan tarkoita nuuskan tilaamisen olevan laillista.

Lössiä on valmistettu myös jonkin verran suomalaisissa kodeissa. Koronan alussa etenkin, kun nuuskan saaminen ja hakeminen vaikeutui huimasti, niin ryhdyttiin itse nuuskan valmistajiksi. Valmistaminen kotonakin on simppeliä, mutta samoihin lopputuloksiin, kuin esimerkiksi Ettan lössissä on mahdotonta päästä.

Lössi merkit

Lössi merkkien ykkönen taitaa olla Ettan. Muita suosittuja merkkejä on esimerkiksi Odens, Göteborgs ja General.

Göteborgs Rape on ollut olemassa jo vuodesta 1919. Alkunsa se sai jo aiemmin, 1850 -luvulla. Merimiehet sekoittelivat erilaisia nuuska seoksia siihen aikaan ja yksi näistä seoksista on Göteborgs Rape.

Odens nuuska ei ole syvältä menneisyydestä tähän päivään säilyineitä klassikoita, kuten Ettan. Oden’s nuuskan valmistus on aloitettu vuonna 2013.

General nuuskan tarina alkaa John A. Boman nimisestä miehestä. Vuonna 1850 Göteborgissa Boman teki yhteistyötä tupakkatehtaan Ferninand Körnerin kanssa. Boman oli vaativa mies ja halusi vain laatua, joka hivelee hänen makuhermojaan. Sopivaa nuuskaa ei löytynyt, joten ryhdyttiin sitä tekemään itse. Vuosien uurastuksen ja kokeilujen jälkeen lopulta syntyi täydellinen kokonaisuus. Kokonaisuus, joka sisälsi 22 eri tupakkaa ja tipan bergamotti öljyä

General ja Göteborgs Rape

Ettan lössi

Ettanin lössissä on hinta-laatusuhde kohdillaan. Torni Ettan löysää maksaa noin 50 euroa. Ettan on arvostettu merkki nuuskan käyttäjien keskuudessa. Kiekot sisältävät 42 grammaa tuotetta ja tuotteet 7,5 mg/g nikotiinia. Valmistajana on Swedish Match.

Ettan nuuska sai alkunsa jo vuonna 1822. Ettanin nimi oli silloin ”Ljunglöf”. Nimi tuli Ettanin keksijän omasta nimestä. Nuorempi veli otti Ettanin kehittelyn haltuun isoveljensä kuoltua ja kehitteli siitä tämän päivän version. Reseptiä on ainoastaan jalostettu sopivammaksi tähän päivään.

Ettan löysä

Göteborgs lössi

Göteborgs lössi on nikotiinipitoisuudeltaan, tuotekoolta sekä hintatasoltaan samanlainen Ettanin kanssa. Laatu ja pieni mausteisuus on saanut monet tykästymään Göteborgs Rapé irtonuuskaan. Sen on myös valmistanut Swedish Match.

Odens lössi

Odens cold dry pussinuuska on odenssilta tunnetumpi Suomessa, kuin irtonuuska. Odens pussinuuskat ovat olleet erityisesti nuorempien makuun. Luultavasti edullisen hinnan ja korkean nikotiinipitoisuuden takia.

Odens irtonuuska on myös edullista, 10 x 40g reilu 30 euroa. Nikotiinipitoisuus on Ettania ja Göteborgia hieman korkeampi, maltilliset 9 mg grammaa kohden.

General lössi

Generalin lössi on pakkauskoolta ja nikotiinipitoisuudeltaan samaa, kuin ettanin lössi. Hintaa on myöskin noin 50 euroa. General on hyvin pidetty ja samankaltaista, kuin Ettan, mutta koostumus on hieman erilainen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *