Nikotiinikorvaushoitotuotteet
|

Nikotiinikorvaushoito

Nikotiinikorvaushoito mahdollistaa yleensä tupakasta vieroittumisen, mutta myös nuuskasta on mahdollista päästä eroon niiden avulla. Korvaushoitoja on erilaisia ja itselle sopivaa voi hetken joutua etsimään. Suuntaa saa kuitenkin lukemalla muiden kokemuksia ja perehtymällä tuotteen toimintaperiaatteeseen.

Mitä on nikotiinikorvaushoito

Nikotiinikorvaushoito on hoitomuoto, joka on suunniteltu vähentämään tupakoinnin lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita. Siinä käytetään nikotiinia sisältävää tuotetta, kuten purukumia, laastareita, pastilleja tai inhalaattoreita. Nuuska ja tupakka eroavat toisistaan jonkin verran, mutta korvaushoitona toimii samat tuotteet molempiin, enemmän korvaushoitotuotteet tuntuvat kuitenkin olevan suunnattu tupakoinnin lopettamiseen. Molemmissa vaikuttava aine on kuitenkin nikotiini ja sitä löytyy myös nikotiinikorvaushoitotuotteista.

Nikotiinikorvaushoitotuotteet sisältävät nikotiinia ilman muita tupakkatuotteissa esiintyviä haitallisia kemikaaleja. Tämä auttaa vähentämään tupakointiin liittyvien terveysongelmien riskiä. Nikotiinikorvaushoitotuotteita on saatavilla reseptivapaasti ja reseptillä.

Nikotiinikorvaushoito resepti

Nikotiinikorvaushoitotuotteita on saatavilla reseptivapaasti, mutta lääkäriltä voi saada reseptin joihinkin tuotteisiin. Lääkäri voi määrätä nikotiinikorvaushoitotuotteita jos riippuvuus on vahva ja lopettaminen ilman apua ei onnistu. On tärkeää huomata, että nikotiinikorvaushoito ei tee töitä puolestasi lopettamisessa, mutta se hieman helpottaa lopettamista.

Nikotiinikorvaushoitoa käytettäessä on tärkeää noudattaa lääkäriltä saatuja ohjeita. Jotkin Nikotiinikorvaushoitotuotteet on suunniteltu käytettäväksi tietyksi ajaksi. Se voi kestää viikkoja tai kuukausia, kun taas toiset on suunniteltu käytettäväksi siihen asti, kun tarve vain vaatii ja oman arvion mukaan vähentäen.

Nikotiinikorvaushoito lääkkeet

Tupakasta vieroittumiseen on omia lääkkeitä, jotka eivät ole nikotiinikorvaushoitotuotteita. Tällaiset tuotteet toimivat varekliinilla tai bupropionilla. Esimerkiksi Champix on tunnettu varenikliinilla toimiva tuote tupakoinnin lopettamiseen. Champix lääkettä pidetään kuitenkin arveluttavana ja tälläkin hetkellä se on jouduttu vetämään pois markkinoilta.

Champix varenikliini

Varenikliini

Varenikliini on reseptilääke, jonka tarkoitus on auttaa tupakoinnin lopettamisessa. Se on suun kautta otettava lääke, joka otetaan kahdesti päivässä. Varenikliina kutsutaan nikotiinireseptorin osittaisagonistiksi. Se toimii sitoutumalla aivojen nikotiinireseptoreihin ja estämällä nikotiinia vaikuttamasta. Varenikliinia käytetään yleensä 12 viikon ajan. Varenikliinin yleisiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, päänsärky, univaikeudet ja epänormaalit unet. Vakavampia haittavaikutuksia, kuten masennusta ja itsemurha-ajatuksia on myös raportoitu. On tärkeää tutkia tätä lääkettä hyvin tarkkaan ja huolellisesti ennen käyttöä.

Bupropioni

Bupropioni on lääkitys, jota käytetään tupakoinnin lopettamiseen, mutta enemmän masennuksen hoitoon. Se on masennuslääke, joka tunnetaan nimellä selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä. Se toimii lisäämällä serotoniinin, aivojen välittäjäaineen, määrää, mikä auttaa parantamaan mielialaa ja vähentämään masennusoireita.

Bupropionia pidetään yleisesti turvallisena ja tehokkaana, kun sitä käytetään määräysten mukaisesti. Haittavaikutuksia voivat olla päänsärky, pahoinvointi, suun kuivuminen, unettomuus ja levottomuus. Se voi myös lisätä kouristuskohtausten riskiä joillakin. Riskien välttämiseksi tulee lääkärin ohjeita noudattaa todella tarkasti eikä ylittää suositeltua annosta. Sitä voidaan käyttää yhdessä nikotiinikorvaushoitotuotteiden kanssa tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi.

Nikotiinipurkka

Nikotiinipurukumi on purkka, joka sisältää hieman nikotiinia. Se on sama riippuvuutta aiheuttava kemikaali kuin tupakassa ja nuuskassa. Purukumin nikotiini vapautuu hitaasti, jolloin käyttäjän tupakanhimo vähenee ajan myötä.

Sitä voidaan pureskella kuten tavallista purukumia. Sitä on saatavana erilaisina makuina ja vahvuuksina. e voi helpottaa vieroitusoireiden, kuten ärtyneisyyden, keskittymisvaikeuksien ja levottomuuden voimakkuutta.

Nikotiinipurukumia pidetään yleensä turvallisena ja sillä on vain vähän haittavaikutuksia. On kuitenkin tärkeää noudattaa pakkauksen ohjeita ja pitää käyttö ohjeistuksen rajoissa. Nikotiinipurukumin liikakäyttö voi aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä ja ärtyneisyyttä. Se voi myös lisätä sydän- ja verenpaineongelmien riskiä.

Nikotiinisuihke

Nikotiinisuihke on suun kautta otettava nikotiinikorvaustuote, jota käytetään tupakoinnin lopettamiseen. Se toimii toimittamalla nikotiinia verenkiertoon suun pehmytkudosten kautta. Näin käyttäjä saa nikotiinia ilman tupakan haittoja. Nikotiinisumutetta on saatavana reseptivapaasti ja reseptilääkkeenä.

Suusuihkeen sisältämä nikotiini imeytyy nopeasti verenkiertoon, mikä auttaa vähentämään nikotiinin vieroitusoireita, jotka voivat johtaa tupakoinnin jatkamiseen. Se auttaa myös vähentämään tupakanhimoa ja voi parantaa keskittymiskykyä.

Nikotiinisumutteen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi, päänsärky, yskä, huimaus ja kurkun ärsytys. Jos nämä haittavaikutukset muuttuvat vakaviksi tai häiritseviksi, niin kannattaa kokeilla toista nikotiinikorvaushoitovalmistetta.

Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari on nikotiinikorvaushoidon muoto, jota käytetään tupakoinnin lopettamisen tukena. Laastari kiinnitetään iholle, josta se vapauttaa tasaisen pienen nikotiiniannoksen kehoon koko päivän ajan. Näin vähennetään tupakkatuotteiden himoa ja vieroitusoireita. Laastari vapauttaa nikotiinia hitaasti verenkiertoon, mikä jäljittelee tapaa, miten nikotiinia vapautuu tupakoinnin aikana.

Nikotiinilaastari on yksi suosituimmista nikotiinikorvaushoidon muodoista ja sitä pidetään yleisesti turvallisena ja tehokkaana. Sitä on saatavilla useimmissa maissa ilman reseptiä ja lääkäri määrää sen yleensä silloin, kun reseptilääkitys on tarpeen. Laastaria käytetään yleensä 8-12 viikon ajan riippuen tupakointihistoriasta.

Nikotiinilaastarit

Nikotiini inhalaattori

Nikotiini inhalaattori on laite, joka koostuu suukappaleesta ja nikotiinia sisältävästä patruunasta. Käyttäjä hengittää patruunasta vapautuvaa höyrystynyttä nikotiinia, jolloin nikotiini kulkeutuu suoraan keuhkoihin. Näin käyttäjä saa saman määrän nikotiinia kuin tupakasta saisi, mutta ilman tupakassa esiintyvää tervaa, savua ja muita kemikaaleja.

Nikotiini inhalaattori auttaa vähentämään nikotiinin vieroitukseen liittyvää mielihalua ja voi parantaa lopettamisessa onnistumisen todennäköisyyttä. Se on erityisen hyödyllinen niille, joiden on vaikea lopettaa, kuin seinään, mutta eivät ole onnistuneet muilla lopettamismenetelmillä.

Nikotiini imeskelytabletti

Nikotiinipurutabletit ovat pieniä, pyöreitä suuhun laitettavia tabletteja, joista vapautuu nikotiinia verenkiertoon. Tabletit sisältävät nikotiinia ja muita ainesosia, kuten minttua tai muita makuaineita. Niitä on saatavana reseptivapaasti ja niitä löytyy useimmista apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

Nikotiinipurutabletit ovat kätevä tapa saada nikotiinia elimistöön ilman tupakointia. Ne tarjoavat paljon turvallisemman vaihtoehdon tupakoinnille ja ovat paljon edullisempia kuin esimerkiksinreseptilääkkeet. Imeskelytabletit liukenevat nopeasti suussa, jolloin nikotiiniannos saadaan nopeasti. Ne voivat auttaa vähentämään tupakoinnin tarvetta tai mahdollisia vieroitusoireita.

Nikotiinipussit

Nikotiinipussit ovat nikotiinipitoisia pieniä pusseja, joita käytetään nuuskan tavoin ylähuulen alla. Niitä on saatavana eri makuja ja vahvuuksia. Ne ovat yhä suositumpi vaihtoehto tupakalle ja nuuskalle. Nikotiinipussit tarjoavat tupakoitsijoille vaihtoehdon olla tupakaton ja savuton, mutta siten, että he voivat tyydyttää nikotiininhimonsa.

Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia, makuaineita ja säilöntäaineita esimerkiksi. Pussin sisältämä nikotiini imeytyy limakalvon läpi, kun pussi asetetaan ikenen ja ylähuulen väliin, jolloin käyttäjä saa nikotiiniannoksen. Kussakin pussissa olevan nikotiinin määrä vaihtelee tuotteittain ja joissakin pusseissa on jopa 25 mg nikotiinia pussia kohti.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *