Tupakka vs nuuska
|

Nuuska vs tupakka

Nuuska ja tupakka ovat molemmat suosittuja nikotiinituotteita. Molemmat aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta, mutta ne eroavat toisistaan monin tavoin. Nauttimistavat ovat esimerkiksi erilaisia, jolloin haittavaikutukset ovat myös erilaiset.

Nuuska

Nuuskalla on pitkä historia Ruotsissa. Se valmistetaan jauhetusta tupakasta, joka sekoitetaan veteen ja muihin ainesosiin, kuten esimerkiksi aromi- ja säilöntäaineisiin. Tämän jälkeen se asetellaan pieniin pusseihin tai irtotupakaksi. Käyttäjät asettavat pussin tai irtotupakan ylähuulensa alle, josta nikotiini ja muut aineet imeytyvät limakalvojen kautta verenkiertoon.

Nuuska on suosittua Ruotsissa, Suomessa ja joissakin muissa Euroopan maissa, erityisesti miesten keskuudessa, mutta sitä ei käytetä yhtä laajasti muualla maailmassa. Sitä käytetään tupakoinnin lopettamiseksi esimerkiksi.

Tupakka

Tupakointi eli savukkeiden, piippujen tai sikareiden tuottaman savun hengittäminen on suosituin tupakointimuoto. Tupakointi on maailmanlaajuisesti suurin ehkäistävissä oleva kuolemien ja sairauksien aiheuttaja. Tupakointi nostaa sairastumisriskiä moniin vakaviin sairauksiin, kuten keuhkosyöpään, keuhkolaajentumaan ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Tupakansavu sisältää yli 7 000 ainesosaa, joista monet ovat haitallisia ihmisten terveydelle. Kun tupakkaa poltetaan, se tuottaa erilaisia myrkyllisiä aineita, kuten tervaa ja häkää. Kemikaalit kulkevat hengityksen mukana tupakoitsijaan ja hänen ympärillään oleviin ihmisiin. Passiivisella tupakoinnilla on myös haittavaikutuksia. Nämä myrkylliset aineet voivat vaurioittaa kehon soluja ja kudoksia ja johtaa moniin vakaviin terveysongelmiin.

Mitä nuuska sisältää

Nuuskassa on kolme pääraaka-ainetta, jotka ovat jauhettu tupakka, vesi ja aromit. Näiden ympärille on voitu tehdä lisäyksiä tai muutoksia tuotemerkistä ja nuuskan mausta riippuen. Joitakin nuuskan yleisiä ainesosia ovat mm:

Tupakka: Nuuska valmistetaan jauhetuista tupakanlehdistä, jotka kuivataan, fermentoidaan ja kypsytetään. Nuuskassa käytettyä tupakkaa voidaan käsitellä erilaisilla kemikaaleilla ja lisäaineilla maun parantamiseksi ja tuotteen säilyvyysajan pidentämiseksi.

Vesi: Nuuska valmistetaan yleensä sekoittamalla tupakkaa ja vettä, jotta saadaan kostea ja taipuisa tuote. Vettä voidaan käyttää myös muiden nuuskaan lisättyjen ainesosien liuottamiseen.

Suola: Nuuskassa on yleensä suolaa, joka auttaa tupakan säilymisessä ja parantaa makua.

Makuaineet: Usein nuuskatuotteissa on aromiaineita, kuten mentolia, jotka antavat niille esimerkiksi raikkaan maun.

Muut ainesosat: Nuuska voi sisältää myös erilaisia muita ainesosia, kuten kosteuttavia aineita, pH:n säätöaineita ja säilöntäaineita.

Nuuska sisältö

Mitä tupakka sisältää

Savukkeissa on useita eri ainesosia, kuten tupakkaa, vettä ja monia muita kemikaaleja ja lisäaineita. Ainesosat voivat vaihdella tupakkamerkistä ja -tyypistä riippuen. Tupakan yleisiä ainesosia ovat mm:

Tupakka: Tupakat valmistetaan kuivatuista ja fermentoiduista tupakanlehdistä, jotka jauhetaan hienoksi jauheeksi. Sitä voidaan käsitellä erilaisilla kemikaaleilla ja lisäaineilla, joilla saadaan parannettua makua ja tuotteen säilyvyyttä.

Vesi: Tupakassa voi olla hieman vettä, joka kostuttaa tupakkaa ja luo tasaisen ja pehmeän palamisen.

Paperia: Tupakan käärimisessä käytetty paperi on valmistettu erilaisista kasvikuiduista, kuten puumassasta, pellavasta ja hampusta. Tupakka kääritään, jotta se pysyy kasassa ja on helppo polttaa.

Filtterit: Savukkeissa on filtteri, joka on valmistettu selluloosa-asetaatista, synteettisestä muovista. Filtteriä käytetään haitallisten tupakansavun kemikaalien keräämiseen. Se vähentää tupakoitsijaan tulevien haittojen määrää hieman.

Lisäaineet: Tupakassa voi olla lisäksi muita ainesosia, kuten makuaineita, aineita, jotka auttavat säilyttämään kosteutta, pH:n säätöaineita ja säilöntäaineita. Näillä lisäaineilla voidaan lisätä makua, parantaa palamisominaisuuksia tai pidentää tupakan säilyvyyttä.

Nuuskan haitat

Ruotsalaisen nuuskan käyttöön liittyy joitakin haittoja, ne ovat kuitenkin huomattavasti vähäisempiä verrattuna amerikkalaiseen nuuskaan. Joitakin nuuskan haittoja ovat:

Riippuvuus: Nuuska sisältää nikotiinia, joka on helposti riippuvuutta aiheuttava aine. Nuuskan käyttö voi johtaa fyysiseen riippuvuuteen ja vieroitusoireisiin, kun sen käyttö lopetetaan.

Hampaat: Nuuska voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä, hampaiden ja hampaiden kaulojen värjäytymistä, mikä voi johtaa pahanhajuiseen hengitykseen ja muihin suuhygieniaongelmiin. Värjäytyneitä hampaan kauloja ei saa enää korjattua.

Oikeudelliset kysymykset: Joissakin maissa nuuskan myyntiä ja käyttöä on rajoitettu tai se on kielletty. Tämä voi tehdä tuotteen laillisen hankinnan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Hankkiminen laittomasti voi tuoda mukanaan ongelmia.

Ympäristövaikutukset: Nuuskan ja muiden tupakkatuotteiden tuotanto, jakelu ja hävittäminen voivat saastuttaa ilmaa ja vesistöjä. Savuketumpit ja muu tupakkajäte voivat vahingoittaa luonnonvaraisia eläimiä ja ympäristöä, eikä niitä siksi saisi heittää ympäristöön.

Kustannukset: Nuuskan käyttö voi tulla ajan mittaan kalliiksi, koska tuotetta on ostettava jatkuvasti, koska se on koukuttavaa. Tämä voi tulla kalliiksi, varsinkin jos käyttää nuuskaa runsaasti.

Haitat tupakoinnissa

Tupakan haitat

Tupakointi aiheuttaa monenlaisia vakavia terveysongelmia, kuten keuhkosyöpää, keuhkolaajentumaa ja sydän- ja verisuonitauteja. Joitakin tapoja, joilla tupakointi voi vahingoittaa terveyttäsi, ovat muun muassa seuraavat:

Syöpä: Tupakointi on merkittävä syövän, erityisesti keuhkosyövän aiheuttaja. Lisäksi se voi lisätä suun, kurkun, ruokatorven, mahalaukun, haiman, virtsarakon, munuaisten, kohdunkaulan ja paksusuolen syövän riskiä.

Sydän- ja verisuonisairaudet: Tupakointi lisää sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. Se voi johtaa tukoksiin verisuonten vaurioutuessa, jotka voivat aiheuttaa näitä vakavia terveysongelmia.

Hengitystieongelmat: Tupakointi vahingoittaa keuhkoja ja voi johtaa erilaisiin hengitystieongelmiin, kuten keuhkolaajentumaan ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Lisäksi se voi lisätä astman ja keuhkokuumeen riskiä.

Lisääntymisongelmat: Tupakointi voi vahingoittaa hedelmällisyyttä sekä miehillä että naisilla. Se voi lisätä raskauskomplikaatioiden riskiä, aiheuttaen esimerkiksi ennenaikaista synnytystä, kuolleena syntymistä ja alhaista syntymäpainoa.

Ikääntyminen: Tupakointi voi vanhettaa ihoa ja saada näyttämään vanhemmalta kuin on. Se voi aiheuttaa ennenaikaisia ryppyjä, hampaiden ja ihon kellastumista ja hiusten harvenemista.

Hammasongelmat: Tupakointi kuivattaa suuta, joka aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hampaiden kellastumista ja iensairauksia.

Riippuvuus: Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Tupakointi voi aiheuttaa fyysistä ja henkistä riippuvuutta sekä vieroitusoireita, kun lopettaa tupakoimisen.

Nikotiini nuuskassa

Nuuskaa käytettäessä nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta. Sitä käytetään yleensä asettamalla pussi tai pieni määrä irtotupakkaa ylähuulen alle, josta nikotiini imeytyy suun limakalvojen läpi verenkiertoon.

Nikotiini imeytyy nopeasti limakalvojen läpi verenkiertoon ja voi saavuttaa aivot muutamassa sekunnissa. Nuuskasta imeytyvän nikotiinin määrä voi vaihdella käytetyn nuuskan määrän, käytön keston ja yksilön aineenvaihdunnan mukaan.

Odens nuuska on esimerkiksi Suomessa todella suosittua. Se sisältää nikotiinia 22 mg/g. Tämä on todella paljon verrattuna tupakkaan. Nikotiini kuitenkin imeytyy tasaista tahtia, mutta vaikuttaa siten myös pidemmän aikaa.

Nikotiini tupakassa

Nikotiini imeytyy hengitysteiden kautta tupakkaa polttaessa. Tupakoidessa tupakka palaa ja savu hengitetään keuhkoihin. Savun sisältämä nikotiini imeytyy keuhkojen pienten ilmapussien seinämien läpi ja kulkeutuu verenkiertoon, josta se kulkeutuu nopeasti aivoihin ja muihin elimiin.

Tupakasta imeytyvän nikotiinin määrä voi vaihdella poltetusta tupakasta, polttotavasta ja yksilön aineenvaihdunnasta riippuen. Keskimäärin savukkeesta imeytyy nikotiinia noin 1-2 milligrammaa. Osa tupakansavun nikotiinista ei kuitenkaan imeydy, vaan se hengitetään ulos tai kulkeutuu ympäristöön passiivisena savuna.

Nuuskan hinta

Nuuskan hinta vaihtelee merkistä riippuen. Suomessa suosittu Odens maksaa Haaparannassa tornilta noin 300 kruunua eli 30 euroa. Toinen suosittu nuuskamerkki on Ettan ja sen hinta noin 500 kruunua eli 50 euroa.

Monet ostavat nuuskansa kuitenkin pimeästi niiltä, jotka sitä laittomasti tuovat isoja määriä Suomeen myydäkseen eteen päin. Tällöin esimerkiksi Odens tornin hinta onkin 50-70 euroa. Monet saavat tutuilta edullisemmin (40-50€).

Nuuskakairan tukku on suosittu nuuskakauppa Ruotsin Haaparannassa. Suuriosa hakee nuuskat sieltä. Etelä-Suomesta sinne asti ajavilla menee toki paljon bensakuluihinkin rahaa (noin 400€), joka selittää katukaupan nuuskahintoja. Lisäksi siitä halutaan tietysti vaivanpalkkaa.

Tupakan hinta

Tupakan hinta on noussut viimeaikoina. Aiemmin Suomessa katukaupassa aski maksoi 5 euroa ja kaupassa noin 7-8 euroa. Tänäpäivänä aski tupakkaa maksaa jo 10 euroa. Raju hintojen nousu on saanut monet miettimään tupakoinnin lopettamista tai jopa lopettamaan tupakoinnin.

Tupakkaa haetaan paljon myös muualta, sillä se tulee edullisemmaksi. Ruotsin Haaparannassa aski maksaa noin 6 euroa. Se on lähes puolet vähemmän, kuin Suomessa. Erityisesti lähellä Haaparantaa asuvia suomalaisia tupakoitsijoita tämä helpottaa.

Tupakan hinta

Nuuskan lopettaminen

Nuuskan lopettaminen voi olla haastavaa, sillä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava ainesosa. Jos käytät nuuskaa ja haluat lopettaa, tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa:

  1. Aseta lopettamispäivä: Valitse lopettamispäivä ja pidä siitä kiinni. Näin sinulla on aikaa valmistautua, sitoutua ja tehdä tarvittavat muutokset rutiineihisi.
  2. Hanki tukea: Harkitse tukiryhmää tai terveydenhuollon ammattilaiselle keskustelemista. Nämä resurssit voivat tarjota arvokasta tukea ja ohjausta lopettamiseen.
  3. Käytä nikotiinikorvaushoitoa: Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa vieroitusoireisiin ja mielitekoihin.
  4. Kehitä suunnitelma mielihalujen käsittelemiseksi: Nuuskan himo voi olla voimakasta etenkin aluksi ensimmäisten viikkojen aikana lopettamisen jälkeen. Jos sinulla on suunnitelma mielihalujen käsittelemiseksi, se voi auttaa sinua pysymään tavoitteessa. Mielihalujen ilmetessä voi yrittää päästä niistä eroon esimerkiksi harrastamalla liikuntaa tai leikkimällä stressilelulla.
  5. Palkitse itsesi: Juhli edistymistäsi ja palkitse itsesi nuuskattomana pysymisestä. Tämä voi auttaa motivoimaan sinua pysymään ilman nuuskaa ja tehdä nuuskan lopettamisesta mukavampaa.

Nikotiinipussit voivat olla vaihtoehto niille, jotka ovat miettineet nuuskan tai muiden tupakkatuotteista luopumista. Nikotiinipussit ovat silti nikotiinituote eli ne sisältävät nikotiinia mikä voi aiheuttaa riippuvuutta.

On tärkeää muistaa, että nuuskan lopettaminen voi viedä aikaa ja vaatia useita yrityksiä.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettamiseen voi sopia hieman erilaiset nikotiinikorvaushoitotuotteet, kuin nuuskaan. Lopettaminen, kuitenkin onnistuu samalla periaatteella loppujen lopuksi.

Tupakkaan tottuneella, mutta nuuskan suhteen kokemattomalle sopii nikotiinilaastari, nikotiini imeskelytabletit ja nikotiinipurkka. Osa tupakoitsijoista on siirtynyt käyttämään nikotiinipusseja tupakoinnin sijaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *