Tupakoinnin lopettaminen
|

Mitä tapahtuu kun lopettaa tupakoinnin?

Tupakoinnin lopettaminen on hyvä päätös ja se kannattaa itsesi takia. Tupakoinnin lopettamisella parannat terveydentilaasi ja minimoit riskit sairastua esimerkiksi keuhosyöpään.

Mitä voit huomata nopeasti tupakoinnin lopettamisen jälkeen?

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen on voi huomata muutoksia esimerkiksi aisteissa, ihossa ja suun terveydessä. Tässä joitakin, mitä voi huomata pian lopettamisen jälkeen:

 • Haju- ja makuaisti: Vain muutaman päivän kuluessa lopettamisesta voit huomata jo haju ja makuaistien parantuneen. Ruoka maistuu maukkaammalta ja voit yllättyä shamppoosi tuoksusta suihkussa käydessä.
 • Vireystaso: Väsymys alkaa kadota ja huomaat nopeasti olevasi huomattavasti virkeämpi.
 • Unen laatu: Unen laatusi parantuu, kun tupakointi ei voi enää häiritä sitä. Tupakoitsijat käyvät usein vielä kerran ennen nukkumaan menoa tupakalle ja nikotiini nostaa hetkellisesti vireystasoa ja sykettä.
 • Iho: Ihon kunto paranee tupakoinnin lopettamisen jälkeen.
 • Hengittäminen: Hengittämisestä tulee kevyempää eikä tule niin helposti hengenahdistusta. Lisäksi hengitys ei haise enää pahalta.

Mitä näkyviä asioita tapahtuu tupakoinnin lopettamisen jälkeen?

Näkyviä muutoksia tulee ihon kuntoon, hampaisiin sekä kynsiin. Kaikki muutokset ovat motivoivia ja voivat nostaa mielialaa ylöspäin.

Aivan aluksi tupakoinnin lopettamisesta ihosi voi punottaa hetkellisesti verenkierron kiihtyvyyden takia. Tämä on kuitenkin nopeasti ohi ja ihon väri tasaantuu. Punaisuuden hävittyä ihon väri tulee olemaan aiempaa tasaisempi, kirkkaampi ja eloisampi.

Tasaisuuden ja eloisuuden lisäksi ihosta tulee pehmeämpi. Tupakointi voi kuivattaa ihoa ja tehdä siitä karhean. Lopettamisen jälkeen ihosta voi tulla hehkuvampi ja kosteutetumpi. Tupakointi aiheuttaa myös ryppyjä ja muita ikääntymisen merkkejä, joilta voi välttyä ennenaikaisesti lopettamalla polttamisen.

Muutokset hampaissa tulevat olemaan myös miellyttäviä lopettamisen myötä. Tupakointi kellastuttaa hampaita ja kynsiä. Hampaiden keltaisuus ja epätasaisuus helpottaa muutamassa viikossa, jonka jälkeen hampaat kirkastuvat ja tulevat valkoisemmiksi. Myös kynsien kunto parantuu ja keltaisuus menee pois ja kynsistä tulee terveemmät.

Tupakoinnin lopetuksen näkyminen ihossa

Miten tupakan lopettaminen vaikuttaa mieleen?

Tupakoinnin lopettaminen voi vaikuttaa huomattavasti mielialaan. Tässä on lueteltuna joitakin muutoksia, joita saatat huomata tupakoinnin lopettamisen jälkeen:

 • Parempi stressinsietokyky: Tupakointi lisää usein stressiä ja ahdistusta. Lopettamisen jälkeen mielesi voi tuntua vapautuneemmalta, rauhallisemmalta ja stressinsietokykysi on voinut tulla paremmaksi.
 • Parempi unen laatu: Tupakan polttamisen jälkeen voi olla vaikeaa saada unta tai nukkua sikeästi. Lopettamisen jälkeen unen laatu voi parantua ja nukkuminen voi tuntua helpommalta.
 • Parempi mieliala: Tupakointi voi huonontaa mielialaa. Lopettamisen jälkeen mieliala voi kohentua ja huonotuulisuus voi vähentyä.
 • Parempi muisti ja keskittymiskyky: Tupakointi voi heikentää muistia ja keskittymistä. Lopettamisen jälkeen muisti ja keskittymiskyky parantuvat.

Mitä vieroitusoireita voi tulla tupakoinnin lopettamisesta?

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen tulee usein vieroitusoireita. Ne voivat olla esimerkiksi päänsärkyä, vatsaongelmat, väsymys, nälkäisyys, mieliteot, ärtymys ja yskän lisääntyminen. Vieroitusoireet voivat vaihdella yksilöittäin hieman, mutta pääpiirteittäin ne ovat samanlaisia. Vieroitusoireita voi lievittää tai välttää kokonaan korvaushoidolla.

Tupakoinnin lopettaminen vieroitusoireet

Kuinka kauan vieroitusoireet kestävät?

Tupakoinnin lopettamisesta johtuvat vieroitusoireet vaihtelevat kestoltaan ja voimakkuudeltaan yksilöittäin. Oireet voivat kestää päivistä useisiin viikkoihin, mutta tarkka kesto voi vaihdella. Joillakin henkilöillä vieroitusoireet voivat jatkua usean kuukauden ajan, kun taas toisilla oireet voivat olla vain lieviä ja hävitä nopeasti. Vieroitusoireiden vakavuuteen ja kestoon vaikuttavat myös tupakoinnin määrä ja tiheys ja nikotiinikorvaushoidon käyttö. 

Miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa terveyteen?

Tupakoinnin lopettaminen edistää terveyttä laajasti. Sydämen ja keuhkojen terveys parantuu sekä syöpäriskit vähentyvät.

Tupakointi vaikuttaa verenkiertoon ja lopettamisen myötä verihyytymät vähentyvät. Verihyytymien vähentymisen myötä vähentyy myös sydänsairauksien, aivohalvauksen ja sydänkohtauksen riskit. Näiden lisäski vähentyy riski muihinkin sairauksiin ja ongelmiin, kuten:

 • Iensairaudet
 • Syöpätyyppien, kuten keuhko-, suu-, kurkku-, virtsarakon-, munuais- ja haimasyövän riski
 • Hedelmättömyys

Kuinka kauan keuhkoilla kestää puhdistautua tupakoinnista?

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkot alkavat puhdistautua, mutta se kauan siihen menee riippuu näistä asioista:

 • Kuinka kauan on tupakoinut
 • Kuinka paljon on polttanut
 • Yleisestä terveyden tilasta

On mahdollista, että keuhkot ovat puhdistuneet jo muutamassa päivässä. Kuitenkin 2-12 viikossa keuhkojen toimintaa alkaa parantumaan ja hengittäminen helpottuu. 1-9 kuukauden aikana keuhkojen pienet karvat kasvavat takaisin. Ne suojaavat keuhkoja infektioilta ja auttaa poistamaan limaa. Keuhkot ovat puhdistuneet täysin todennäköisesti vasta noin 7 vuoden päästä.

Voiko terveyden saada tupakoinnin lopettamisella samalle tasolle, kuin ei olisi koskaan tupakoinut?

Kyllä, tupakoinnin lopettamisella voit saada terveytesi samalle tasolle, kuin se oli ennen tupakointia. Vaikka terveytesi ei täysin palautuisi, niin silti joka osa-alueen parantumisen takia se kannattaa. Palautumiseen vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka kauan on polttanut ja kuinka paljon on polttanut.

Kannattaako tupakointi lopettaa kerralla?

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa lopettaa tupakointia. Toiselle voi sopia paremmin lopettaminen, kuin seinään, kun toisella toimii pikkuhiljaa vähentäminen. Luultavasti tiedät itse parhaiten, että mikä vastaa omia mieltymyksiäsi ja toimii varmimmin.

Paljonko tupakointi vähentää elinikää?

Tupakointi tunnetusti lyhentää elinikää huomattavasti. Keskimäärin tupakoitsija kuolee 10 vuotta aiemmin verrattuna tupakoimattomaan. Tupakan poltolla on todettu olevan paljon erilaisia terveysriskejä, jotka voi välttää olemalla savuton.

Miksi humalassa tekee mieli tupakkaa?

Tupakan himo humaltuneena voi johtua alkoholin vaikutuksesta aivoissa. Alkoholi hajottaa nikotiinin nopeammin, jolloin tarve saada lisää kasvaa. Ihmiset, jotka ei tavallisesti polttaisi lainkaan saattavat polttaa juhliessa mielihyvän tunteen takia.

Mitä tupakan tilalle?

Monet tupakoitsijat ovat siirtyneet nikotiinipusseihin. Nikotiinipussit ovat vaihtoehto perinteisille tupakkatuotteille. Ne on valmistettu nikotiinin, veden ja aromien seoksesta. Ne asetetaan huulen alle, josta nikotiini imeytyy verenkiertoon limakalvojen läpi. Nikotiinipussit eivät sisällä tervaa eikä häkää. Nikotiinipussit sisältävät kuitenkin nikotiinia joka aiheuttaa riippuvuutta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *