Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurkka

Nikotiinipurukumi eli nikotiinipurkka on yksi monista nikotiinikorvaushoitotuotteista. Nikotiinikorvaushoitovalmisteilla on tarkoitus edistää irtaantumista tupakasta tai nuuskasta. Oikeanlainen nikotiinikorvaushoito nostaa mahdollisuuksia.

Mikä on nikotiinipurkka

Nikotiinipurukumi on eräänlainen nikotiinikorvaushoitotuote, joka antaa nikotiinia elimistöön purukumista. Kun purukumia pureskellaan, niin nikotiini vapautuu ja imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon. Purukumia on saatavana ilman reseptiä muutamina eri makuina ja kahdessa eri vahvuudessa. Purukumin tarkoituksena on vähentää vieroitusoireita ja tupakoinnin himoa. On tärkeää käyttää nikotiinipurukumia vain ohjeiden mukaan mahdollisten haittavaikutusten välttämiseksi.

Nikotiinipurkka käyttö

Käyttäessä nikotiinipurukumia, olisi suositeltavaa noudattaa seuraavia ohjeita:

  1. Valitse tarpeisiisi sopivan vahvuinen nikotiinipurukumi. Purukumia myydään 2 mg:n ja 4 mg:n vahvuuksina. Mikäli tupakoit paljon (yli 20 tupakkaa päivässä), niin on suositeltavaa aloittaa 4 mg vahvuisella. Jos poltat alle 20 tupakkaa päivässä, niin kannattaa aloittaa 2 mg vahvuisella.
  2. Jauha purukumia rauhallisesti, kunnes maku on selkeästi voimistunut. Tässä menee yleensä noin 1 min.
  3. Maun ollessa voimakas, tulee lopettaa pureskelu ja antaa purukumin levätä posken ja ikenen välissä. Silloin nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta.
  4. Jos puolen tunnin päästä tekee vielä mieli tupakkaa tai nikotiinia, niin voi pureskella purukumia uudelleen minuutin ajan. Älä kuitenkaan käytä yli 24 purukumia vuorokaudessa.
  5. Lopettaessa käytön tulee purukumi hävittää. Purukumia ei saa nielaista.

Nikotiinipurkka haitat

Nikotiinipurukumi voi olla turvallinen ja tehokas apu tupakoinnin lopettamisessa, kuten nikotiinilaastari, mutta sillä on myös joitakin haittapuolia, jotka on otettava huomioon.

Yhtenä haittana on se, että purukumi aiheuttaa joillekin sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointisuutta, närästystä, hikkaa ja kurkun ärsytystä. Nämä haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja häviävät ajan myötä, mutta ne voivat olla häiritseviä.

Nikotiinipurukumi ei sovi kaikille. Henkilöiden, jotka ovat allergisia nikotiinille tai muille ainesosille, joita purkassa on niin ei pitäisi käyttää sitä. Purukumia ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, sillä nikotiini voi olla haitallista kehittyvälle sikiölle tai lapselle.

Nikotiinipurkan haittavaikutukset

Nikotiinipurukumi hampaat

Nikotiinipurukumin käytöllä voi olla joitakin vaikutuksia hampaisiin ja suun terveyteen. Seuraavassa on muutamia mahdollisia huolenaiheita, jotka on syytä ottaa huomioon:

Hampaiden ärsyyntyminen: Nikotiinipurukumi ei värjää hampaita, kuten tupakka, mutta voi aiheuttaa kuitenkin ärsytystä.

Suun kuivuminen: Nikotiinipurukumi voi aiheuttaa suun kuivumista. Kuiva suu voi johtaa useisiin suun terveysongelmiin, kuten hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksiin.

Leuan epämukavuus: Purukumi voi muuttua kovaksi ja siksi aiheuttaa epämukavuutta tai kipua leuassa nikotiinipurukumia pureskeltaessa. Toinen syy voi olla toistuva pureskeluliike tai leuan voimakkaiden lihasten käyttö. Tätä voi ehkäistä yrittämällä rentouttaa leukalihaksia purukumia pureskellessasi ja pitämällä tarvittaessa taukoja pureskelusta.

Nostaako nikotiinipurukumi verenpainetta

Nikotiinipurukumissa on vaikuttavana aineena nikotiini, joka usein voi vaikuttaa verenpaineeseen. Tämä johtuu siitä, että nikotiini stimuloi sympaattista hermostoa, joka lisää sykettä ja supistaa verisuonia. Tämän seurauksena veren on työskenneltävä kovemmin pumpatakseen kehon läpi, joka voi nostaa verenpainetta.

Nikotiini ei kuitenkaan vaikuta pitkäksi aikaan verenpaineeseen ja se palautuu nopeasti takaisin. Ajan mittaan, kun elimistö tottuu nikotiiniin, verenpainetta nostava vaikutus lähtee tai vähentyy.

Nikotiinipurukumin tai muiden nikotiinikorvaushoitotuotteiden pitkäaikaisen käytön ei ole osoitettu aiheuttavan pysyvää verenpaineen nousua.

Nostaako nikotiinipurukumi verenpainetta

Nikotiinipurukumi hinta

Nikotiinipurukumin hinta voi vaihdella merkin, vahvuuden ja ostetun määrän mukaan. Purukumia on myydään 2 mg ja 4 mg vahvuuksina. Yhden purkan hinta vaihtelee noin 20 sentistä lähes 50 senttiin tuotemerkistä ja vahvuudesta riippuen.

Yleisesti ottaen kuukauden nikotiinipurukumit voi maksaa suurinpiirtein 30-100 euroa, riippuen käytettävästä määrästä.

Koukussa nikotiinipurkkaan

Ihmiset voivat tulla fyysisesti riippuvaisiksi nikotiinipurkasta, mutta tämä on harvinaisempaa kuin tupakkariippuvuus. Nikotiinipurukumia tulee käyttää ohjeiden mukaisesti, jotta riski riippuvuuteen vähentyy. Jotkut ovat silti alttiimpia riippuvuuksille, kuin toiset.

Jos olet huolissasi siitä, että saatat tulla fyysisesti riippuvaiseksi nikotiinipurkasta, on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän voi kertoa purukumin käytön riskit ja hyödyt ja auttaa pohtimaan käytön kannattavuutta.

Nikotiinipurukumi historia

Nikotiinipurukumin historia ulottuu 1960-luvulle, jolloin ruotsalainen tutkija tohtori Göte Lundqvist oivalsi, että purukumi voi toimia nikotiinin vapauttajana. Tohtori Lundqvist huomasi, että kun pureskellaan nikotiinipitoista purukumia, niin nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon, mikä tarjosi nopean ja tehokkaan tavan toimittaa nikotiinia.

Vuonna 1984 AB Leo -niminen lääkeyhtiö toi Ruotsissa markkinoille ensimmäisen nikotiinipurukumin, Nicoretten. Purkasta tuli nopeasti suosittu tupakoinnin lopettamisen apuväline ja se otettiin pian käyttöön myös muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, jossa Food and Drug Administration (FDA) hyväksyi sen käytettäväksi reseptilääkkeenä tupakoinnin lopettamisessa.

Vuosien mittaan nikotiinipurukumin suosio on kasvanut ja nykyään sitä on saatavilla reseptivapaasti monissa maissa. Sitä käytetään laajalti tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä. Nikotiinipurkkaa on saatavana parina eri makuna ja vahvuutena. Se on suunniteltu auttamaan tupakoitsijoita vähentämään vähitellen nikotiinin saantimäärää ja lopulta lopettamaan tupakoinnin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *