Mitä nuuska sisältää
| |

Mitä nuuska on

Mitä nuuska on? Tässä artikkelissa käsittelemme nuuskan sisältämiä ainesosia, historiaa ja miten erilaisia nuuskat ovat eri maissa. Tämän lisäksi löydät tietoa erilaisista nuuskista. Nuuskalla on pitkä ja värikäs historia ja nuuskaa on erilaisia.

Mitä nuuska sisältää

Nuuska sisältää niin enemmän, kuin vähemmän haitallisia ainesosia. Vähemmän haitallisia on esimerkiksi suola, vesi, maku- ja säilöntäaineet. Suurinosa haitallisuuksista tulee tupakasta. Lisäksi nuuskasta löytyy nitrosamiineja, sitä löytyy myös tuholaisen torjunta aineista, PAH-yhdisteitä (polysyklisia aromaattisia hiilivetyjä) ja raskasmetalleja.

PAH-yhdisteet on epätäydellisen palamisen ohella syntyviä tuotteita, ne ovat tupakoinnissa enemmän haittana, kuin nuuskassa. PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt, joista karsinogeeni on luultavasti tunnetuin. Karsinogeeni on yksi yleinen PAH-yhdiste. Karsinogeeni aiheuttaa syöpää.

Nuuska sisältää nitrosamiinia

Nuuskan sisältämistä raskasmetalleista mm. lyijy on myrkyllistä. Lyijyä käytettiin veneiden pohjamaaleissa esimerkiksi. Se on myös toiminut bensiinissä lisäaineena. Aikoinaan viidesosa käytetyistä lyijyistä hyötykäytettiin näin, mutta saastuttavuuden takia se kiellettiin. Silloin, kun lyijyä käytettiin bensiinissä, niin ihmiset eivät heti tienneet sen haittapuolia. Tämän takia silloin eläneistä Yhdysvaltalaisista on puolilla alempi älykkyysosamäärä.

Toinen raskasmetalli mitä nuuska sisältää on kadmium. Kadmiumin käyttöä on rajoitettu, sillä se aiheuttaa ympäristöhaittoja. Ennen sitä on kuitenkin käytetty esimerkiksi väriaineena maaleihin ja muoveihin sekä televisioon saatiin värit sen avulla. Nykyään sitä vielä käytetää aurinkokennoissa.

Nikotiini on nuuskassa vaikuttava aine, se on koukuttavaa ja saa ihmiset haluamaan nuuskaa lisää. Nikotiinin määrä vaihtelee nuuskasta riippuen. Nikotiini ei ole vaarallisinta nuuskassa, kuten usein oletetaan, vaan muut ainesosat. Korkea nikotiinipitoisuus kuitenkin aiheuttaa voimakkaampaa nikotiiniriippuvuutta, jonka takia eroon pääseminen on vaikeampaa ja vieroitusoireet ovat tällöin voimakkampia.

Nuuskan historia

Nuuskan historian juuret yltävät kauas taakse. Kaikki alkoi, kun ihmiset löysivät tupakkakasvin vuonna 1492. Kolumbus oli tuolloin käymässä Haitilla, jossa sai tietää tupakkakasvista. Palattuaan viiden vuoden päästä taas käymään, näki hän jotain mitä pidetään nuuskan alkuna. Miehet olivat jauhaneet tupakkaa puruiksi ja seassa oli todennäköisesti myös muita kasveja. Miehet hengittivät putken avulla jauheseosta nenään.

1800-luvun alussa naapurimaassamme Ruotsissa keksittiin alkaa laittamaan jauhettuja tupakanpuruja eli nuuskaa huulen alle. 1800-luvun lopulla se rantautui meille tänne Suomeen. Tuolloin vielä tupakat kasvatettiin itse ja nuuska valmistettin myös kotona. Osaisitko sinä valmistaa nuuskaa?

Nuuskan historiaan kuuluu useita eri vaiheita. Kasvun kannalta yksi tärkeä vaihe oli, kun 1500- luvulla nuuska levisi Lissaboniin. Se oli kaupungeista ensimmäisiä johon nuuska levisi. Siitä tuli, kuin lääkeyrtti ja sitä viljeltiin lissabonilaisten takapihoilla. Ihmiset luulivat ja uskoivat, että nuuskan käyttö parantaa esimerkiksi syöpää.

Suurempi käänne nuuskan leviämiselle oli, kun sitä päätyi Ranskan hoviin. Suurlähettiläs Jean Nicot viehättyi tupakkakasvista ja otti sitä mukaansa Ranskan Hoviin. Kuningatar kärsi päänsäryistä ja Nicot suositteli hänelle nuuskaa lääkkeeksi vaivaan. Täten kuningatar nuuskasi nenäänsä jauhetta ja krooninen päänsärky loppui. Tieto nuuskasta lähti voimalla vyöryämään.

Nuuskan historia alkoi siitä, kun tupakkakasvi löydettiin

Ruotsalainen nuuska

Nuuskan myynti kiellettiin 1992 Euroopan Unionin maissa. Ruotsi sai kuitenkin erivapauden. Vaikka nuuska on Suomessa kiellettyä, niin se ei ole saanut suomalaisia lopettamaan nuuskan käyttöä, nuuskaa haetaan paljon Ruotsista. Eniten Suomeen tuodaan Odens merkkistä nuuskaa. Ruotsissa Odens nuuskalla ei ole samanlaista suosiota, kuin Suomessa.

Vuonna 2019 Suomessa nuuskan käyttö oli Suomessa suosituinta nuorten poikien keskuudessa. He käyttivät nuuskaa päivittäin ja yleensä juurikin odens nuuskaa. Toinen suosittu nuuska on ollut R42 nuuska.

Ruotsia pidetään nuuskan luvattuna maana. He osaavat tunnetusti tehdä nuuskan parhaiten maailmassa. Esimerkiksi Venäjän Odens on hyvä esimerkki epäonnistuneesta yrityksestä saada kansalle nuuskaa. Tänäpäivänä nuoret jopa varoittavat venäläisen Odenssin myyjistä.

Kiistelty aihe ruotsalaisessa nuuskassa on ollut syöpään sairastumisen riski. Risteäviä tutkimuksia on tehty aiheesta. Ruotsalaisen nuuskan laatuvaatimukset vaativat, että karsinogeenit karsitaan pois eli syöpää aiheuttava osuus. Täten ruotsalaisen nuuskan ei pitäisi aiheuttaa syöpää.

Amerikkalainen nuuska

Amerikkalainen nuuska ei vastaa laadultaan samaa, kuin ruotsalainen nuuska. Amerikka ja Ruotsi kilpailevat aivan eri sarjoissa tässä asiassa. Moni vain Amerikkalaista nuuskaa käyttänyt on täysin äimistynyt onnesta kokeiltuaan ruotsalaista nuuskaa. Amerikkalaista kaikki ei tiedä mitä nuuska on oikeasti tai ainakin pitäisi olla.

Amerikkalaisen nuuskan kosteuspitoisuus on ruotsalaiseen nuuskaan verrattuna hyvin matala. Amerikkalainen nuuska on 4-5 kertaa kuivempaa. Lisäksi Ruotsissa on nuuskan valmistamiseen kriteerit, nimittäin laatukriteerit. Nuuskan valmistamista koskee samat laatukriteerit, kuin elintarvikkeita. Amerikkalaista nuuskaa ostaessa et voi olla varma mitä tarkalleen ostat, eikä nuuskapurkeissa ei kerrota mitä kaikkea se sisältää.

Amerikkalainen purutupakka

Nikotiinipitoisuus on myös eroavaista amerikkalaisessa nuuskassa. Yleensä heidän nuuskan nikotiinipitoisuus on 8mg/g. Tästä kuitenkin vain noin 2mg/g nikotiinia imeytyy verenkiertoon. Ruotsissa nuuskien nikotiinipitoisuudet vaihtelevat enemmän, mutta kokonaisnikotiinipitoisuus ja vapaa nikotiinipitoisuus on suunnilleen samoissa keskenään.

Amerikkalaiset nuuskayhtiöt ovat salamyhkäisiä toiminnastaan. Toiminta on vähintäänkin kyseenalaista. Tuotteista ei kerrota avoimesti mitään. Heidän tarkoitus tuskin on edes valmistaa samanlaista nuuskaa, kuin Ruotsi. Amerikassa tupakkafirmat, jotka valmistavat nuuskaa haluavat nuuskansa luultavasti vain oheistuotteeksi tupakalle. Tämä heidän nuuskan mainonta on kuitenkin auttanut ihmisiä löytämään ruotsalaisen nuuskan luokse.

Purutupakka

Purutupakka, tunnetaan myös nimellä mälli. Se valmistuu liottamalla tupakan lehtiä mausteliemessä. Tämän jälkeen ne kuivataan ja puristellaan tai suikaloidaan kokonaisesta tupakan lehdestä sopiviksi paloiksi. Valmista purutupakkaa voi käyttää huulen alla tai samalla tavalla, kuin purkkaa eli jauhaa suussa. Tämä on suositumpaa esimerkiksi Amerikassa, kuin monissa muissa maissa.

Purutupakka nimellä myydään myös EU maissa nuuskaa kiertäen lakia. Usein on kuultu kansalaisten puhuttavan, että Suomessa voitaisi tehdä myös näin. Venäjällä myytiin tällä tyylillä nuuskaa vuoteen 2016 asti.

Nenänuuska

Nenänuuskaa käytetään nimensä mukaisesti, nenän kautta. Tämä tupakkatuote on jauhemaisessa muodossa. Suomessa nenänuuskan käyttö ei ole yleistä, eikä siihen usein törmää.

Nuuska oli aikojensa alussa nautittu nenänuuskana. Jotkut tätä alkuaikojen aikojen tapaa käyttävät edelleen. Erityisesti Britanniasta löytyy ihmisiä, jotka nuuskaavat nenän kautta.

Nenänuuska sisältää pääasiassa samoja aineita, kuin tavallinen nuuska. Valmistaminen on kuitenkin erilaista ja prosessit poikkeavat toisistaan. Tällöin loppu tulema ei ole täysin sama. Haittavaikutukset ovat suurimmaksi osaksi samoja.

Pussinuuska

Pussinuuskaa alettiin käyttämään Suomessa 2000 -luvun alussa. Nykyään se taitaa olla suosituin tapa käyttää nuuskaa. Pussinuuskan käyttäminen on kaikista helpointa ja siisteitä. Pussinuuskan kanssa ei tarvitse hankkia nuuskatykkiä tai mitään muutakaan avuksi.

Pussinuuska kiekko on kevyempi, kuin irtonuuska pussi. Odenssin pussinuuska kiekko sisältää noin 14-20 pussia. Painoa kiekolla on 10 grammaa. Lisäksi kiekoista löytyy pienempi kansi, jonka alla on säilytystilaa käytetyille pusseille.

Lössi nuuska

Nuuskakairassa torni Ettania maksaa noin 50 euroa. Se on Swedish Matchin valmistama suosittu nuuska. Purkki painaa 42 grammaa ja nikotiinia on 7.5 mg/g. Erityisesti Ettanin lössillä on paljon käyttäjiä.

Irtonuuska eli lössi on koostumukseltaan purumaista ja kosteaa. Kosteat purut laitetaan nuuskatykin tai sormien avulla huulen alle. Lössi nuuskan käyttö on hieman vaivalloisempaa, kuin pussinuuskan käyttö. Lössi on enemmän aikuisten mieleen, eikä se ole niin nuorten suosiossa.

Nikotiinipussit

Nikotiinipussit eli todennäköinen tulevaisuuden nuuska. Nuuskalla ja nikotiinipusseilla on paljon yhtäläisiä piirteitä. Suurin ero on kuitenkin se, että nikotiinipusseissa ei ole tupakkaa. Nikotiinipussien väri on myöskin eri, kuin nuuskalla, sillä nikotiinipussit ovat valkoisia.

Nikotiinipusseilla on erilaisia lainsäädäntöjä, kuin nuuskalla. Esimerkiksi nikotiininuuskaa saa tilata ja maahantuoda Suomeen ilman rajoituksia. Nuuskaa ei saa tilata netistä ja sitä saa tuoda maahan henkilökohtaiseen käyttöön 1000 grammaa vuorokaudessa. Monet tupakoitsijat ja nuuskan käyttäjät ovat siirtyneet nikotiinipusseihin. Sekä yli että Alle 4 mg/g nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja saa ostettua kaupoista, mutta paras valikoima on netissä.

Nikotiinipussit ovat ottaneet paikkaa suosiosta nikotiinituotteiden kärjessä helppokäyttöisyyden, valikoiman ja toimivuuden ansioista. Ennen nikotiinipussien saatavuus oli myös helppoa, mutta laatuun ei oltu panostettu. Tänä päivänä on kuitenkin jo jos jonkinlaista nikotiinipussia. Se takaa sen, että makuja ja tuotteita löytyy jokaiselle.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *